Hej! Nybliven fritidshusägare, en liten kåk från -77, så blir premiär för mig här på forumet.
Var uppe på vinden och kröp idag, och allt ser friskt och bra ut, förutom precis ovanför badrummet där man ser ett tydligt fuktangrepp på bjälkarna. Huset har ett plåttak i bra skick, så visst måste fukten komma inifrån badrummet? Skicket på badrummet är gammalt och har fururibbor i taket, ingen Pax-fläkt utan bara vanlig ventil. Vad tror ni, är det fukt som trängt upp från badrummet eller en läcka utifrån? Planen är att installera en Pax-fläkt omgående och hoppas att det hjälper. (och renovera badrummet om nåt år eller två...)
 
  • Bild av vindsutrymme med träbjälkar, isolering, och synligt undertak.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag tycker det låter sannolikt! Kolla så det inte finns något gammalt avluftningsrör också där.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
H henriclindsten skrev:
Hej! Nybliven fritidshusägare, en liten kåk från -77, så blir premiär för mig här på forumet.
Var uppe på vinden och kröp idag, och allt ser friskt och bra ut, förutom precis ovanför badrummet där man ser ett tydligt fuktangrepp på bjälkarna. Huset har ett plåttak i bra skick, så visst måste fukten komma inifrån badrummet? Skicket på badrummet är gammalt och har fururibbor i taket, ingen Pax-fläkt utan bara vanlig ventil. Vad tror ni, är det fukt som trängt upp från badrummet eller en läcka utifrån? Planen är att installera en Pax-fläkt omgående och hoppas att det hjälper. (och renovera badrummet om nåt år eller två...
Hej!
Med tanke på koncentrationen kring en planka mestadels så är risken stor att det är någon skada på taket. Kommit in i fogen och runnit ner tycker jag att det ser ut som. Hade det varit från badrummet hade det varit på en större yta.
Isoleringen ser inte ut att vara av bästa utförandet ned lapptäcke av småbitar, ventilationen at takfoten var rejäl, nästan så det föreligger risk att regn kan komma in vid kraftig regn kombinerat med kraftig vind.
 
  • Gilla
tergo och 2 till
  • Laddar…
Titta noga så det inte tar sig in fukt via spikarna från yttertaket. Annars är det mest sannolikt badrummet.

Kom ihåg att sätta plast/ångspärr i taket när du bygger om badrummet i framtiden.
 
  • Gilla
henriclindsten
  • Laddar…
Högst osannolikt att det där är fukt från badrummet.
Du har ett läckage i taket, eller så är skadan gammal.
Kolla plåttaket där skadan är lokaliserad.
 
  • Gilla
henriclindsten
  • Laddar…
Är det en skorsten som ligger i liv med skadan så kan det vara läck där, inget ovanligt. Finns det då en papp under plåten så kan det rinna mellan plåt och papp. Vatten har inte ont i ryggen, så det kan gå in på ett ställe och visa sig på ett annat längre ner. när det gäller tak. Det som syns är en klar vattengenomgång. Har haft lika och då var läckan 2 meter upp på taket.
 
  • Gilla
HEM2121 och 1 till
  • Laddar…
Tusen tack för svar! Ja det känns lite för koncentrerat för att vara från badrumstaket, så ska genast upp på taket o leta läckor… bara det slutar regna nån gång…
 
Med tanke på hur mycket det har regnat senaste dygnet så kan det vara en ide att gå upp på vinden igen och känna på skadan för att se om den är extra blöt nu. Är den det så kan du vara tämligen säker på att det är taket som läcker. Är det inte det så är det kanske badrummet..
 
  • Gilla
henriclindsten och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.