Nu under sommaren har jag och sambon påbörjat att bygga ut vårat lilla hus med ca 20kvm som då blir ca 90kvm.

Idag har vi en luft/luft-värmepump i sovrummet(totalt korkad placering av någon tidigare ägare av huset), golvvärme i badrummet, en vedspis i köket och en kamin i vardagsrummet. Luft/luft-värmepumpen värmer endast sovrummet, vi vill inte ställa den på för hög värme för då går det inte att sova där inne, därför behöver vi även elda i kök och vardagsrummet för att få värme där.

I utbyggnaden är vi rätt säkra på att dagens olika uppvärmningsmetoder inte kommer att hjälpa, det kommer bli svinkallt där i vinter. Värmen från eldningen sprider sig väldigt dåligt i huset, trots att vi har fläktar.

I utbyggnaden behöver vi därför välja hur vi ska värma upp och fann då golvvärmefolie, som verkar vara en bra idé. Vi vill inte bygga för mycket höjd på golvet, så golvvärmeslingor är uteslutet.

Vi har 440mm isolering på vinden, 170mm i golvbjälklaget och 190mm i väggarna. Krypgrunden håller alltid någon plusgrad på vintern. 220 i takhöjd.

Det optimala hade väl varit en eller två bättre placerade luft/luft-värmepumpar, men då vi ska renovera/bygga om kommer dessa hamna ivägen inom några år.

Eberco variant verkar ge 65w/kvm, är det tillräckligt?
 
Golvvärmefolie är direktverkande elvärme.
En "normal" person satsar på annan uppvärmning än direktverkande elvärme i större omfattning.
 
Man bör ha absolut minst 250 mm och normalt 300 mm isolering under golvvärmen för att inte få för stora värmeförluster neråt.
 
Demmpa Demmpa skrev:
Golvvärmefolie är direktverkande elvärme.
En "normal" person satsar på annan uppvärmning än direktverkande elvärme i större omfattning.
Yes, medveten om att det inte är optimalt. Men som sagt är planen att byta ut llvp till ett par av modern variant inom några år, när vi är färdiga med att bygga om huset. Tanken är att det ska vara temporärt som primär uppvärmning, förutsatt att det värmer tillräckligt.
 
J Josth skrev:
Man bör ha absolut minst 250 mm och normalt 300 mm isolering under golvvärmen för att inte få för stora värmeförluster neråt.
Det var lurigt att få till. Vi bygger ut på en befintlig altan som var under husets tak och ovanpå grundmuren. Vi bygger alltså bara väggar och ett ordentligt golv. För att inte få för lågt till tak samt hålla samma höjd på golvet så fick golvbjälkarna bli 170 djupa. Golvvärmen i badrummet har samma höjd på isolering, där fungerar det utmärkt. Men den ligger ju i flytspackel och är 100w/kvm.

Fråga är ju om 65w/kvm kommer kunna värma tillräckligt för att få upp temperaturen till 21-23 grader?
 
Jo 65 W/m² räcker helt förmodligen men räkna som sagt med en del värmeförluster neråt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.