2 142 läst · 22 svar
2k läst
22 svar
Imkanal eller inte ?
Sida 1 av 2
Ja, men kraven på den blir lägre. Du måste få ut fukten från köket, men då det inte blir samma brandrisk i den om den inte är kopplad till en spisfläkt kan den utföras utan extra brandskyddskrav.
Det låter ju bra. Hur isolerad måste den vara ? Eller räcker den med ett vanligt spirorör med kanalfläkt o kallrasskydd ?D Daniel 109 skrev:
Egentligen vill jag ju ta vara på den varma fuktiga luften till FLVPn men vill ju inte dra in "fet" varm luft där
Produkter som diskuteras: "kanalfläkt"
Kanalfläktar
Kanalfläktar är utformade för att förbättra luftcirkulationen i kanalsystem. De är kompakta, energieffektiva och idealiska för både bostäder och kommersiella tillämpningar. Med flera kapacitetsalternativ garanterar våra kanalfläktar en
Läs mer
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 001 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 001 inlägg
Boverket har sidor som beskriver hur ventilationen i kök bör vara utformad.
Torrkokning är en vanlig brandorsak och för sin egen del är det ju bra att se till att en brand på hällen inte snabbt sprids vidare till andra rum, dvs. brandisolera frånluftskanalen från kök, oavsett vad ev. regler säger. Normalt brandisolerar man men en matta avsedd för det typ: https://www.bauhaus.se/brandisolering-isover-30x600x10500mm-6-3m-paket
Här står det att imkanal är det som leder bort luft från stället där man lagar mat: https://www.upplandsventilationstjanst.se/imkanaler/
Krav på imkanal: https://www.boverket.se/sv/om-bover...ndskydd/vad-finns-det-for-krav-pa-en-imkanal/
https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...rkets-byggregler/ventilation/koksventilation/Observera att en återcirkulerande köksfläkt med kolfilter inte utgör ventilation. Kolfilterfläktar suger upp luft, avskiljer vissa föroreningar och återcirkulerar luften samt fukt från matlagningen i rummet. De föroreningar som sådana fläktar inte för bort måste ventilationen kunna ta hand om.https://www.upplandsventilationstjanst.se/imkanaler/
Torrkokning är en vanlig brandorsak och för sin egen del är det ju bra att se till att en brand på hällen inte snabbt sprids vidare till andra rum, dvs. brandisolera frånluftskanalen från kök, oavsett vad ev. regler säger. Normalt brandisolerar man men en matta avsedd för det typ: https://www.bauhaus.se/brandisolering-isover-30x600x10500mm-6-3m-paket
Här står det att imkanal är det som leder bort luft från stället där man lagar mat: https://www.upplandsventilationstjanst.se/imkanaler/
Krav på imkanal: https://www.boverket.se/sv/om-bover...ndskydd/vad-finns-det-for-krav-pa-en-imkanal/
Nja, fattar inte riktigt om det då är Ja eller Nej i min fråga. Det är ett nybygge och det är helt öppet upp till nock i köksdelen och storstugan, Frånluftskanalen tar luft både från storstuga o köksdel liksom,BirgitS skrev:Boverket har sidor som beskriver hur ventilationen i kök bör vara utformad.
[länk]
Torrkokning är en vanlig brandorsak och för sin egen del är det ju bra att se till att en brand på hällen inte snabbt sprids vidare till andra rum, dvs. brandisolera frånluftskanalen från kök, oavsett vad ev. regler säger. Normalt brandisolerar man men en matta avsedd för det typ: [länk]
Här står det att imkanal är det som leder bort luft från stället där man lagar mat: [länk]
Krav på imkanal: [länk]
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 001 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 001 inlägg
Så vitt jag minns skriver Boverket någonstans att det ska finnas frånluft i närheten av hällen.
Eftersom frånluftsfläktar är så mycket bättre (och mycket billigare i längden) än kolfilterfläktar tycker jag att det är konstigt att planera för en kolfilterfläkt i ett nybygge. Det är något man tar till vid en renovering för att det är det minst dåliga när man behöver ta hänsyn till hur det är gjort tidigare.
Dagens ventilationsprinciper bygger på att man tar in friskluft där folk vistas länge, sov-, all-, vardagsrum etc., och att det finns frånluft där luften blir dålig (badrum, tvättstuga, kök etc.). Då får man ett bra luftflöde genom huset som både människor och hus mår bra.
Eftersom frånluftsfläktar är så mycket bättre (och mycket billigare i längden) än kolfilterfläktar tycker jag att det är konstigt att planera för en kolfilterfläkt i ett nybygge. Det är något man tar till vid en renovering för att det är det minst dåliga när man behöver ta hänsyn till hur det är gjort tidigare.
Dagens ventilationsprinciper bygger på att man tar in friskluft där folk vistas länge, sov-, all-, vardagsrum etc., och att det finns frånluft där luften blir dålig (badrum, tvättstuga, kök etc.). Då får man ett bra luftflöde genom huset som både människor och hus mår bra.
Husägare
· Stockholm
· 652 inlägg
Frågan är alltså om det räcker/är OK vid en slutbesiktning eller inte med enbart kolfilterfläkt och frånluftskanalen till värmepumpen "inom köksområdet" Man kanske BÖR lösa det på annat sätt och det kan göras senare men just nu måste jag prioritera annat.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 001 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 001 inlägg
Vad innebär inom köksområdet, hur långt bort från hällen är det?N nova383 skrev:
Det säkraste är ju att du frågar handläggaren på kommunen för det är ju trots allt de som bestämmer hur det går vid slutbesiktningen.
Accepterar tillverkaren av värmepumpen att det kommer in köksfrånluft (fet/fuktig) till värmepumpen?
Då när jag bodde med frånluftsvärmepump så gick inte köksfläktens luft till den.
Husägare
· Stockholm
· 652 inlägg
Klassad som imkanal? Frånluft i kök kallas imkanal. Den benämningen är klart äldre än köksfläktar.
Sanning med modifikation. En imkanal idag är en fastansluten kanal från exempelvis en kåpa. Även en frånluft ovanför spisen är en imkanal om kolfilterfläkt saknas.
Sanning med modifikation. En imkanal idag är en fastansluten kanal från exempelvis en kåpa. Även en frånluft ovanför spisen är en imkanal om kolfilterfläkt saknas.