lärjungen
Har en stuga där taket är isolerat med 145mm glasullsskivor. Ovanför skivorna en luftspalt för ventilation. Dock saknas vindpapp ovanpå isoleringen i 2/3 av stugan, så det är liksom ingenting utom luft mellan isolering och råspont. Knäckfrågan är: hur pass mycket påverkar det isoleringsförmågan? Nu kan ju den luft som strömmar igenom utifrån påverka genom att blanda upp sig med den varma luften i isoleringen. Är det värt att någon dag i framtiden öppna upp taket för att sätta dit någon form av skiva, eller är det en försumbar skillnad? I synnerhet då detta handlar om en gäststuga som mestadels bebos vår, sommar och höst (dock även tillfälligtvis på vintern, men oftast kortare perioder).

Boyta 40m2. Uppvärmning sker genom luftvärmepump. Takhöjd 180 till 240 cm (snedtak i hela stugan med öppet i nock). Väggarna är isolerade med 95mm och där finns vindpapp.
 
Har du fått någon ny kunskap i din fråga?
 
Oftast sätter man en skiva mellan isolering och luftspalt innan råsponten. Det lär ha mindre betydelse om man skippar skivan. Viktigt är däremot att ha ångbroms eller ångspärr innan isolering inifrån rummet sett.
 
Nu är ursprungsfrågan förvisso gammal, men frågeställningen är generell.

Ja, vindskydd av sten-/glasull är vitalt för dess isolerande förmåga. Det gäller alltid, dvs oavsett hustyp eller användning. Golv, väggar och tak, snedtak i synnerhet, och extra i synnerhet i blåsiga lägen.

Lösullsisolering på vindar är normalt inte vindskyddad, och därför läggs det extra tjockt för att kompensera den försämrade isoleringsförmågan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.