Hej!

Någon som vet var man kan köpa billiga(re) kaminer i Sverige eller utomlands. Och vad bör man tänka på?

Ska man ha gjutjärnskaminer eller sk konvektionskaminer??

Har hört att det finns billigare kaminer i t ex Tyskland. Det ligger på ca halva priset jämfört med Sverige.
Någon som vet vart man kan hitta info på nätet om det??

Har åxå läst här på forumet att en del tar tillluften till kaminen från grunden (har själv torparegrund), varför gör man det?? Är det bara ett rör med nät för möss och liknande som man drar genom bjälklagret?? Hur gör man på sommaren när det inte används, har man något slags spjäll som man kan stänga då?

MVH
Viktor
 
Viktor skrev:
Har åxå läst här på forumet att en del tar tillluften till kaminen från grunden (har själv torparegrund), varför gör man det??
Jag kan inte mycket om braskaminer, men anledningen till att man tillför luft utifrån, är att kaminen annars skulle ta luften i huset till förbränningen. Då mister du en stor del av idén med kamin eftersom en massa ny kall luft utifrån dras in i huset.
Har kaminen separat tilluft, kommer värmen huset tillgodo utan att den redan uppvärmda luften förbrukas.

 
Hej
har nyss köpt braskamin för 2.990 kronor (€ 299,.)
i Tyskland som ska installeras i fritishuset april 2004.
Sotaren säger att det är o.k. och ville även veta var
jag köpt kaminen. Kan alltså inte vara helt fel. Men
kom ihåg det där med garanti och kundservice. Vad
händer om t.ex. glasrutan spricker eller ......
Är olyckan framme är det kanske bättre att ha någon
kundservice i närheten. Inte alla är tyska torpare som
vi och åker mellan München och Lindesberg 4 ggr.
varje år. ???
Är du däremot fortfarande sugen att satsa på
en tysk kamin hör av dig var du bor- så kanske jag
kan ordna transport eller (om du bor nära Örebro län)
t.o.m transportera den själv.

Hälsningar
Hobbit
 
Hepp!

Jag bor i Kalmar, och det är ju en bit ifrån Örebro.
Men jag funderar på att ta en sväng runt tyskland själv.....som en liten semester med familjen. Tänkte då att man kanske skulle passa på att införskaffa sig en kamin.
Men det finns inte någon tysk sida på nätet som säljer kaminer online??.....kanske blir billigare att få den hemtransporterad??

//Viktor
 
Det är inte lämpligt att ta förbränningsluften från krypgrunden, i alla fall inte om det är en kallgrund.
Det blir onödigt kallt i grunden då , för man drar in en massa vinterluft i onödan. det ger kalla golv, och avkylningen av marken ger större fuktproblem under sommaren.
Det är jättebra att ge kaminen förbränningsluft genom ett rör utifrån, så kaminen inte suger ut all den goa varma luften, som sedan ersätts med kalluft genom alla ventiler och springor. Har man krypgrund kan man dra ett spirorör i grunden, och ut genom muren. Isolera röret, annars blir det kondens på dess utsida som droppar i krypgrunden. Ett spjäll bör sitta vid kaminen, så man kan stänga när man inte eldar, onödigt att dra in en massa kalluft. Ett insektsnät vid rörets utomhusmynning är oxo en bra ide.
 
  • Gilla
andreastorpare
  • Laddar…
såg precis detta

"? En spis ska vara typ- och miljögodkänd, för att sotaren ska låta dig elda i den, berättar Anders. Jag har stött på människor som tyckt att de gjort ett kap när de har hittat en billig spis i Tyskland, Polen eller Danmark. Problemet är bara att de här spisarna inte är typgodkända i Sverige, och då får du inte elda i dem."

http://www.byggahus.se/varme/eldstad.htm
 
Hornbach som öppnar i Göteborg idag har kaminer från 2990kr.

Om man skall ha kamin i vardagsrummet på entréplan i ett hus med källare och övervåning och vill ha kaminen placerad centralt i huset, alltså inte nära någon yttervägg, är det bara att glömma att få tilluft utifrån?

/Pagge
 
Eldstaden behöver inte stå vid yttervägg för att få tilluft utifrån. Du kan dra ett 10 cm brett rör i bjälklaget och ta upp det underifrån vid eldstaden. Eldstaden gör ju mer nytta då den står centralt i huset.
 
Typgodkännandet är valfritt. Det som står i bygglagen är om kaminens utsläpp. Det står också om hur varm det får bli på närliggande vägg.

Sotaren måste dock godkänna kaminen. Kommuner och sotare kan ha olika regler en del kräver typgodkännande. MEN hur kan en öppenspis som murats på plats vara typgodkänd? det kan den inte, dvs det är sotaren som skall godkänna spisen.

Mitt råd är hör med den lokale sotaren vad han kräver.

Lufttillförsel utifrån är bra ur två aspekter. Dels att man inte eldar upp varm luft och dels för att få bättre fart på elden. Vissa eldstäder kan vara svåra att elda i då det är undertryck i huset (pga frånluft system, mekaniskventilation utan tilluft).

Elda på.

Jonas
 
Jag tror jag först missförstod det här med tilluft, först såg jag framför mig ett rör som gick rätt in i kaminen.

Men, det kanske inte är så det är tänkt? Räcker det med ett inlopp som är placerat i närheten av kaminen? I så fall, vad är idealpositionen i höjd etc?

/Pagge
 
Jo, det är så det är tänkt. Luften bör komma in så nära elden som möjligt, för att just den kalla luften skall gå till elden. Har du tilluften en bit bort, blir det väl som vilket friskluftsintag som helst?

Ventilationen i huset förbättras med en eldstad, förutsatt att denna är öppen. Om man har separat tilluft och luckan stängd till kaminen, ser jag inte hur ventilationen i huset skulle kunna förbättras? Har man öppen eldstad försvinner å andra sidan all den goa varma luften ut, du kan rent av kyla ner huset ju mer du eldar i en öppen spis.

 
Hej!
En kamin av gjutjärn lagrar mer värme än svetsat kamin som är oftast lättare. Det är bra att ha gott om material som kan lagra värme typ gjutjärn, murad skorsten, täljsten runt kaminen. Jag skulle satsa på en som fungerar bra utan fläktar och dylikt.
Att ta förbränningsluften utifrån är kanske litet överdrivet men har man mycket sofistikerad ventilation i huset så kanske det är bäst så. Å andra sida om man drar in 0 gradig luft till eldstaden så ska den ju också värmas till förbränningstemperatur och det går en del bränsle till. Är man rökare som jag så uppskattar man att kaminen slukar m3 av rökig inneluft och det kommer frisk luft in i huset i stället utan att någon fläkt ska gå på hög varv. När vi skulle välja en kamin hade vi önskan att kunna koka kaffe i fall elavbrott och till slut har vi hittat en gammal, renoverat tung gjutjärnskamin 1,3m hög med en rökgassystem som heter "rundgång" = rökgaser flytter rund eldstaden i ca 2,5m kanal innan dom försvinner i skorstenen utanför. Ingen hightech till utseendet eller utrustning men fin och mycket (för mycket för 130m2 hus) efektiv! Har också erfarenheter av en svetsat insats men har inget gott att säga om den ( jämfört med den gamla gjutjärnsundret).
,gaia
 
Kan tipsa om http://www.bastuspecialisten.se/
De har hyfsade priser (av vad jag har sett på nätet) och bra sortiment. Vi köpten en kamin där förra veckan som väntar på installation, Jötul F-100.
Vi hade tittat på den tidigare men var inte speciellt nöjda över att den hade gjutjärnsspröjs som skymde elden bakom luckan (kanske inte gör så mycket, men ändå). De visade sig att de hade en (som de uttryckte det) specialmodell utan spröjs, m a o en ren glasdörr.
Är mycket spänd på vilken värme vi kommer att kunna få (huset är ju trots allt hundra år gammalt och med enkelglas...).
/R
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.