Vi är spekulanter på ett hus som har detta på innertaket på en del av vinden som är oinredd. Är det något att bry sig om och i så fall hur åtgärdar man det?
 
Vi köpte ett hus med mikrobiell tillväxt på vinden. Anledning till tillväxten var dålig ventilation och läckage från yttertak. Förra ägaren använde inte heller skorstenen vilket kunde hjälpt till att torka upp lite. (elpatron). Då besiktningsmannen konstaterat mikrobiell tillväxt lyckades vi pruta ner huset 45000kr för att åtgärda. Lösningen för vår del blev byte av spont, papp och pannor.
 
Tack för svaret. Tyvärr är det inte prutläge på det här huset då det finns många spekulanter som är intresserade.
 
Några fler erfarenheter?
 
Tror det här är ganska vanligt förekommande på hus med råspont och jag tro det låter värre än vad det är. Anticimex tar 5-6.000 för att bespruta detta.
 
Så man skulle klara sig med att bespruta och förbättra ventilationen då?
 
Ja, enligt Anticimex lät det inte som ombesprutningen var nödvändig heller. Däremot skulle man se till att förbättra ventilationen samt framförallt täppa till sådant som kunde åstadkomma fukt på vinden, tex varm luft från bottenvåningen som läckte upp via takluckor etc.
I mott fall hade det funnits en trapp upp till vinden sedan 40-talet så det måste ju kommit upp hur mycket varmluft som helst på vinden. Dock var (förutom det vita mikrobakriella) råsponten som ny och visade inga tecken på ruttnande virke.

Så man kan ju lätt misstänka att råsponten håller i ytterligare 60 år UTAN att Anticimex tjänar 6.000 på affären...
 
I det här fallet är halva vinden inredd och där finns en trappa ned till entréplanet. Övriga vinden (som är stängd med dörr) är oinredd. Vad tror ni om det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.