Jag vill rita boenderitningar och fasader, men vill inte plugga 4-5 år på högskola. Jag är för gammal för skolan ;.) Jag har talangen för detta utan att låta skrytsam ;.)

Kan man skissa på boendemiljön? Alltså sådan skisser/ritningar som finns när man t.ex tittar på lägenheters planlösning på någon byggherres hemsida, som www.jm.se . .....sendan låta en "riktigt" arkitekt göra produktionsritningen?!

Eller gör arkitekten allt? (förutom el o vatten antar jag)
 
Jag förstår inte riktigt vad du menar. Du kan väl rita hur mycket du vill?
 
Tänkte mer på om man kan arbeta som "skissare" på ett arkitektkontor eller starta eget o sälja sina skisser?
 
Arkitektyrkets benämning är fortfarande inte skyddat som tex andra yrkestitlar (psykolog etc). Det första en medveten kund kollar är just att den arkitekt man anlitar har den formella behörigheten ;)

Jag tror näppe ett arkitektkontor anställer någon för att den skall rita egna idéer ... det är ju just det som arkitekten specialiserat sig på. Förr i tiden hade man yrkeskategorin 'ritare' men denna yrkesgrupp har väl numera helt försvunnit eftersom man idag har datorhjälp, CAD etc.

Men har du konstnärliga talanger finns det många möjligheter utveckla denna förmåga via tex folkhögskola eller liknande även om det kan bli svårt att kila in sig i just den arkitektutbildade gruppen. Det finns många nischer som tangerar gruppen. Jag har vänner som lyckats mycket bra inom just reklambranschen utan formell bakgrund just därför att de har en mycket starkt utvecklat estetisk och säljande känsla.
 
Om du verkligen är riktigt duktig så kanske arbetsprover kan räcka för ett modigt arkitektkontor men arkitekter fungerar ju ofta även som projektledare och konstruktörer och där kommer åren i skolan fram. Så även om man har det konstnärliga så är det så mycket mer som behövs för att man ska vara "företagsekonomiskt försvarbar".

Men som nämnt så är det inte ett skyddat yrke så inget hindrar väl egentligen att du startar eget och försöker sälja skisser. Tror det blir svårt att få det att bära sig dock.
 
Man måste ju även tänka på att det ska gå att bygga rent praktist samt se till att det håller för avsedd belastning. Rita kan mina barn tom. Men arkitekt är faktist mer än bara en snygg yta på en kåk. Utbildning är ju det roligaste så varför skippa det ;)
 
Varför inte testa genom att söka till någon av arkitektutbildningarna i vårt land. Idag tar man in elever på arbetsprover vilket innebär att man får tillställt sig ett antal uppgifter som man gör under sommaren och skickar in. Då får du egenkontroll på din kunskap även om du inte till slut inte antar platserbjudande.
 
Allt som ritas är ju inte gjort av en arkitekt direkt.
Finns ritkontor / ritservice som sysslar med ritning.
Arkitekter och andra anlitar ofta sådana för renritning.

Mvh
 
v-g skrev:
Man måste ju även tänka på att det ska gå att bygga rent praktist samt se till att det håller för avsedd belastning. Rita kan mina barn tom. Men arkitekt är faktist mer än bara en snygg yta på en kåk.
Knappast något som alla arkitekter gör.
Finns många, många hus som inte går att bygga utan att en konstruktör får lägga många timmar på konstruktion av limträ och stål för att arkitekten ibland inte har en aning eller inte bryr sig om vad han gör mer än det estetiska och planlösning.

Har en polare som bygger på Öckero, hans hus gick inte att bygga utan konstruktionsarbete och limträ för flera hundra tusen.
Dett framkom under byggprocess när bygglov var färdigt och fina arkitekten betald.
Gick inte att rita om huset heller pga överklaganden från grannen som segat ner bygget och skulle sega ner igen om bygglovet skulle ändras.

Han kommer aldrig mer anlita en arkitekt kan jag lova dig. Nästa gång blir det skissa själv och låta en konstruktör göra jobbet.
 
Intressanta svar!! tack alla! Utbildningen är inte å tänka på i mitt fall, men skall göra lite skisser o skicka till arkitektkontor, kanske någon vill köpa dem eller mina tjänster :-D
 
somelvis:Som alltid så finns det de som går mest på det estetiska och glömmer det praktiska. Surt sa räven. Själv kör jag på funktion först.
 
v-g skrev:
somelvis:Som alltid så finns det de som går mest på det estetiska och glömmer det praktiska. Surt sa räven. Själv kör jag på funktion först.
Det ena utesluter ju inte det andra. Personligen tror jag att jag skulle kunnat göra både dera bra ;.) ...man måste nog vara idérik , visuellt tänkande och lite smart om det hela skall fungera.
 
Produktionsritningarna är det byggingenjörer som gör, för det är ju meningen att även arkitekterna ska kunna det (det sägs att de faktiskt har några kurser verklighet i utbildningen ;) ), men i praktiken är de mycket mer inriktade på estetik, planering och ibland t o m funktion.
Däremot tror jag inte att de ställer sig upp och gör vågen direkt om någon utsocknes kommer och vill vara med och leka. Friskt vågat är hälften vunnet i och för sig. Annars kan du ju försöka dig på det genom att månskensjobba som arkitekt och försöka få något projekt någonstans?
 
Jag kanske ska fixa några ritningar, lägga ut dem på nätet, sen får vem som helst ladda ner dem och sno dem :-D Skall fixa några nya smarta hem och idér som kanske får någon att höja på ögonbrynen. Sen vem man aldrig vad som händer ;.)
 
Hej Nattuggla! Vill du ha ett "övningsobjekt"?

Jag sitter och vrider och vänder på planlösningen till ett blivande hus.
Säg till om du vill pröva på, så skall du få förutsättningarna.

Så kanske du också kan få lite feedback på din talang här från forumet.

//KoW
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.