Vårt hus är värt ca 5 miljoner enligt Booli, tomten är 2400 m2. Med nya detaljplanen är minsta tomtstorlek 1000m2, så vi kan stycka av. Mäklaren trodde för ~2år sedan att en ny avstyckad tomt skulle kunna säljas för 3 miljoner.

Betyder det att man kan räkna med att få 5+3 miljoner om man säljer eller värderar huset nu? Eller minskar det "gamla" husets värde kraftigt vid avstyckning?

Orådet är populärt och glest bebyggt, men skall tätas rätt ordentligt med nya detaljplanen, inklusive radhus.


(de absoluta siffrorna är kanske inte viktiga, utan principen)
 
Kolla med mäklaren, men en del av värdet på den gamla tomten lär försvinna
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
I nuläget är det dåliga tider och ekonomisk kärvt för många. Få som vågar och kan satsa på att bygga nytt hus så förmodligen är värdet på tomten klart lägre idag om inte läget är så att det lockar de som har det allra bäst ställt. Om några år kanske efterfrågan stiger och husbyggandet kommer igång igen.
 
Jo, givetvis är det konjunkturberoende, det är mer principen.
 
Jag skulle säga att två tomter om vardera 1.200 kvm är mer värda än en på 2.400 på de flesta ställen. Titta på taxeringsvärdet på fastigheten idag så får du en fingervisning. Är det (omräknat till marknadsvärde) 4 Mkr tomtmark och 1 Mkr hus så kan man ju tänka sig att du gör 2 Mkr i vinst på att stycka av (2*3 Mkr tomt + 1 Mkr hus – 5 Mkr nuvärde).

Förmodligen är vinsten mindre än så, men som sagt: principiellt så.

Då får man förstås förutsätta att huset står så till på tomten att man kan göra en vettig avstyckning, men det förstår du förstås du med.
 
  • Gilla
Maria T och 2 till
  • Laddar…
Mmm, tomten har tax. värde på 1,34 och byggnaden på 1,95 idag, totalt 3,3. Booli säger att det är värt 4,34.

Avstyckningen blir antagligen 50m x 20+m, en hörntomt.
 
Skulle tro att du minskar värdet på kåken med ca 1 mille om du styckar av dryga 1000 m2. Så påverkar, det gör det. Sen är frågan hur man kan stycka, om det är en tomtbit som inte påverkar den befintliga fastigheten nämnvärt, eller om man gör som vissa i västra Göteborg som styckar främre delen av tomten och själva hamnar bakom nåt stort schabrak.
Så gör man det smakfullt är det möjligt att både kunna äta kakan och ha en del av den kvar.
Gör man fel får sälja sitt hus först och sen tomten....
 
M -MH- skrev:
tomten har tax. värde på 1,34 och byggnaden på 1,95 idag, totalt 3,3. Booli säger att det är värt 4,34.
Låter ju lite saftigt att 2/5 av tomten skulle vara värd mer än hela tomten är värd idag då.

Räknar man vidare på vad ett nyckelfärdigt hus skulle kosta så hinner man väl med den typen av värdering inte ens sätta spaden i marken (möjligen göra just markarbetena) innan ett nytt hus blir dyrare än ett befintligt.

Så mäklaren har nog tagit i så hen spruckit. Men på den positiva sidan har du ju att för din befintliga fastighet är byggnaden 60 % av värdet, så styckar du av en bit så reducerar du delar av resten av värdet (de 40 återstående procenten), så är de tre miljonerna ens nära vad du kan få kan det ekonomiskt bli en väldigt bra affär. Givet att taxeringsvärdet inte är helt skevt fördelat.
 
Om man säljer allt "as is" med en stor notis i prospektet om avstyckingsbar tomt, vad kan man få ut då, kanske 2 miljoner extra mot idag?

Innan detaljplanen var det byggförbud i området. Nu åker jag på en anslutnigsavgift VA och en gatukostnadsersättning på säkert 400 kkr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.