Tommty
Khexri06 Khexri06 skrev:
Då borde jag alltså kunna testa själv genom att koppla blå från lampan till blå och grön till brun. Värsta är som kan hända är väll säkringen eller?
Det tycker jag inte att du ska göra.
 
Känns så löjligt och ringa en elektriker för koppla 2 lampor men bättre än ta risker. Tack för all hjälp😊
 
Kan det här vara till hjälp?
På Lysrörlampan som satt där innan var blå dragen till N (höger) och mitten gul/grön och vänster var det grön kopplat till.
Kan man via den få fram vad kablarna är?
 
  • Elektriska kablar, skruvanslutningsblock och en metallspatel på en smutsig yta. Verktyg och komponenter för elinstallation.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bild jag tog innan jag skruva bort gamla lampan.
 
  • Elektriska kablar anslutna i en kabelkanal; blå, brun, svart, och gul/grön jordledare synliga.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tommty
Khexri06 Khexri06 skrev:
Bild jag tog innan jag skruva bort gamla lampan.
ja det hjälper, då kan du identifiera vilken som är jord, i detta fallet mitten och gul/grön. Så då kan du flytta över kablarna till den nya.

Men som jag skrev innan: kolla om det går att montera kablarna i armaturen likt den gamla, istället för korsidan. För om enda sättet är kortsidan där genomföringsskruven sitter behöver du sätta en kopplingsdosa och dra kabel in. Detta då lösa kablar som idag går från taket inte får dras synligt.
 
Som jag förstått nu så kan jag göra som jag skrev tidigare blå till blå och brun från lampan till gröna? Jorden säkrar jag. Jag ska fixa så röret kommer ner till lampan. Hade ingen aning att man lär ha röret hela vägen ner till lampan.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Din nya armatur är konstruerad att matas via kabel och inte via två/tre lösa trådar.

Du behöver "dosa av" trådarna.
Sätt en kopplingsdosa över rörutloppet, egentligen ska röret gå in i dosan, sen går du med kabel från dosan in i armaturen.
 
  • Gilla
Khexri06
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
Din nya armatur är konstruerad att matas via kabel och inte via två/tre lösa trådar.

Du behöver "dosa av" trådarna.
Sätt en kopplingsdosa över rörutloppet, egentligen ska röret gå in i dosan, sen går du med kabel från dosan in i armaturen.
Jag kmr fixa så det blir rätt vela bara veta hur man skulle koppla kablarna. Har du nån aning om seriekoppling? Är det möjligt dra ström från den lampan till en till bredvid?
 
Det går att koppla lampa efter lampa men elektriskt sett så är det parallellkoppling.

I traditionella adventsljusstakar och traditionella julgransslingor är lamporna seriekopplade men då blir spänningen över varje lampa lägre, en sjuarmad ger 33V över varje lampa, 16-lampors slinga ger 14V över varje lampa.
 
  • Gilla
Khexri06
  • Laddar…
Khexri06 Khexri06 skrev:
Led armaturen jag köpt på jula.
[länk]
Det är är en riktigt usel produkt som orsakar dina problem här. Jag rekommenderar att du lämnar tillbaka den och köper en riktig armatur. Då blir det enklare att ansluta den jämfört den en synlig ledning ut från taket till den armatur du köpt. Och det blir enklare/möjligt att vidarekoppla till fler armaturer.
 
Vilka armaturer är bra och enkla? Kan du länka en?😊
 
Jag har inte mycket erfarenhet av olika produkter, men jag är säker på att du kan välja ganska fritt här efter din smak, inklusive Malmbergs, om du undviker det allra billigaste.
https://www.elbutik.se/category.html/lysrorsarmaturer
Det finns bara en enda skitarmatur i handeln som jag känner till, och det är den du köpt... Det du bl.a ska titta efter är att armaturen kan anslutas från baksidan, precis som din gamla. Och att den kan ta en skyddsledare. Om den inte själv använder skyddsjord så ska den kunna förmedla skyddsjord till andra armaturer som man vidarekopplar till.
Det gör allting så mycket enklare för dig med dina förutsättningar. Man behöver troligen skarva de ledare som kommer ut från taket, eller byta dem, för att de ska nå fram, men det är en smal sak.
 
Jag tycker inte att armaturen är riktigt så usel som @Bo.Siltberg gör gällande. Visst den saknar vissa möjligheter som t.ex. vidarekoppling av jord och mer än en fas men man får otroligt mycket ljus för pengarna.

Läser man recensionerna på Jula så verkar folk mycket nöjda. Det finns även flera trådar på detta forum där många, inklusive vissa av forumets ”el-nördar”, verkar vara lika nöjda.

I Bo's länk som visar elbutik.se's sortiment över armaturer så finns en armatur som heter Nordlux Oakland som är misstänkt lik (identisk med?) Jula-armaturen men där kostar den 479kr.

Det som vi kanske ännu inte vet för att avgöra prisvärdheten är väl hur länge de håller.
 
Armaturen från Jula bryter helt enkelt mot reglerna som säger att varje anslutningspunkt ska ha en skyddsledare framdragen. Detta innebär att armaturen inte stöder vidarekoppling, trots att reklamen på webbsidan säger så. Den passar inte heller i krävande miljöer, speciellt lantbruk som kräver metallmantlad kabel. De som har gjort en sådan installation har därmed inte utfört den enligt reglerna. Sedan kan de själva tycka armaturen är hur bra som helst. Man behöver vara betydligt mer källkritisk idag, t.ex mot elmateriel som säljs av Jula. De hade tidigare en kvicksilverarmatur utan faskompensering... Öht hela deras Anslut-sortiument bör man rata.

Nordlux verkar ha en likadan armatur ja, som är lika oförenligt med reglerna. Även elbutik säljer tydligen skräp. Nordlux anger dock att vidarekopplade armaturer ska vara av samma typ vilket inte Jula gör. Det har dock inget större värde att man skriver så för bruksanvisningen är borta den dagen då man behöver byta ut en trasig armatur där den nya kräver skyddsjord...
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Öht hela deras Anslut-sortiument bör man rata.
Visa ord som tål att upprepas!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.