Vi har problem med läckage i den stående fasaden av trä, som är ovanför vårt uterum.
Alltså fasaden till själva huset som uterummet ansluter till.
Lockläkten tätar inte springorna mellan panelbrädorna och det rinner ner in i uterummet.

Det jag gjorde förra sommaren var att ta bort läkten, tejpade över alla springor med svindyr 3M fasadtejp, spikade på läkt igen och drog svindyr Tec7 tätmassa på sidorna av all läkt och målade över två eller tre gånger.

Tror att värmen gjort att tätmassa, tejp och färg krympt en aning så att när det nu slår regn på fasaden letar vattnet sig in bakom läkten och följer ner i springorna (mellanrummet mellan brädorna) och droppar ut i uterummet.

Sannolikt är det liknande problem på fler fasadsidor, inte bara vårt hus, men det märker man ju inte av då det rinner från fasaden ändå när man står utanför i regn. Borde vara vanligt på flera äldre hus med lockläkt?

Men åter till mitt problem, hur tätar jag de här springorna/mellanrum bakom läkten permanent?
Jag har väldigt litet takutsprång så att slå på ny panel utanpå gamla medför förlängning av taket med antar jag.
 
Uterummet skulle anslutit bakom alla fasadbrädor.. inte på den stående panelen bakom lockläkten
 
Violina Violina skrev:
Uterummet skulle anslutit bakom alla fasadbrädor.. inte på den stående panelen bakom lockläkten
Tack för input. Är det någon som har en möjlig alternativ lösning nu efteråt?
 
Har du en väggplåt på bottenbrädorna som går ut på taket? Isf vilka mått och är den inspårad i brädorna?
 
Totalt felbyggt om vatten från glipor i panelen på fasaden orsakar läckage. Riv och gör rätt under. Lägg gärna ut bilder om du har.
 
  • Gilla
plåtrickard
  • Laddar…
S Spikrätaren skrev:
Har du en väggplåt på bottenbrädorna som går ut på taket? Isf vilka mått och är den inspårad i brädorna?
ska lägga ut några bilder så det blir lättare att se.
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Totalt felbyggt om vatten från glipor i panelen på fasaden orsakar läckage. Riv och gör rätt under. Lägg gärna ut bilder om du har.
Säkert är det så.
Uterummet/sadeltaket anslöts genom att såga bort lagom mycket läkt för att passa de195 reglarna för första "takstolen" direkt mot panelen, sedan kommer ju resterande takstolar, och så råspont och takpapp som drogs upp en 10cm upp mot huspanelen.
Jag tror inte det egentligen är felet, men jag är ju ingen konstruktör i och för sig.
Senare anlitade vi en välrenommerad plåtfirma som funnits sedan 80-talet, för det kändes bäst.

Dom la första plåten uppvikt mot väggen och med ett litet utvik upptill, och släppte ut på taket för att sen falsa ihop med resten.
De sågade sen ett längsgående jack på kanske 1cm i alla stående panelbrädor och oljade in jacket, och sedan fällde de in en överliggande plåt. Plåten i jacket täcktes med en bättre fogmassa och målades över.
Därefter falsades resten av taket och hängrännor mm. Den delen är inget att klaga på, tycker det är snyggt.

Inne i uterummet är det samma panel som utgör vägg, vi ville ha kvar det så med läkt. Dock målades väggen om från röd till vit där för att matcha trästommen i övrigt i uterummet.
Vi tog upp en dörr in till huset, och det är ovandör den, i gliporna mellan panelbrädorna vattnet kommer vid kraftigt regn/blåst.
Jag var upp och kikade och kunde konstatera att läkterna inte satt helt supertätt överallt, de glipar ju lite här och där. Och så är det på övriga sidor av huset, men inte så att jag skulle reagerat innan detta uppstod.
Det syns knappt alltså, men all läkt är ju inte perfekt.
Men regn tränger in bakom läkterna, följer springorna ner och ut i uterummet. Som jag skrev, hade vi inte haft uterummet hade man ju aldrig reagerat eller sett den väta som tar sig in bakom yttre panel.

Jag förstår att det säkert är fel utfört, bryt upp och gör om osv. Men för att ha på fötterna givet hur panelen nu är byggd med spikläkten, luftspalten osv. Hur skulle detta ha gjorts ordentligt?
Är ju bra om man har argument när man inte är byggare själv, och ev, ska klaga. Jag tror att plåten skulle fällts in längre på nåt vis, bakom panelen, men hur rent tekniskt och skulle den i såfall fästs mot yttersta spikläkten? Isåfall kanske det inte finns spikläkt just där plåten kommer? Och skulle inte springorna i läkten ändå låta vattnet rinna ner längs springorna eller på vindpappen?
Behöver lite stöd och inte förmaningar, det får jag ta som lärdom senare när detta är fixat.
 
  • Schema över väggkonstruktion med isolering, luftspalt, och fasadpaneler. Instruktioner för montering av infälld plåt inkluderat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det hade ju inte varit fel om plåten vikits upp mot spikläktens ytterkant eller ännu hellre i samma liv som spikläktens baksida.
Men för att återgå till verkligheten, dom täckande lockläkten är det 22*45mm eller bredare dimension, ungefär hur mycket överlapp skapar läkten, hur är läkten anslutna mot plåten? Du beskriver att täckplåten sticker ut en liten bit pga den undre plåten. Ligger läkten då dikt an mot plåtflänsen? Om det är så - kan vatten leta sig in där? Välspikad läkt brukar vanligtvis klara det mesta väder…
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.