Hur lång byggtid har ni haft?
Låt säga från markarbetet påbörjades till huset var inflyttningklart.
Vilken husleverantör? (om det nu skiljer?)

Hur lång tid det tar med ritningar, bygglov osv kan ju variera...
Men jag är även nyfiken på detta skede. Gäller det arkitektritat lär väl denna sträcka bli längre än "typhus", men hur mycket...

Läste just någons byggdagbok, där det tagit 1 år från första spadtaget till inflytt - och då är inte allt klart.

(Låter lite jobbigt med dubbel boende kostnad under så lång tid...)
 
Hej
Vi har hållit på jättelänge, men det är ju ett ferieboende så det funkar ju.
Men själva tillbyggnaden gick till så här:
Arkitekten ritade november 2000.
Bygglovet lämnades in januari 2001.
SBK tog lång tid på sig..
Klart först unde sommaren 2001.
Under tiden hade vi klart med TEEG-hus.
Under sommaren gjordes markförberedelserna.
De skulle leverera i augusti 2001.
De levererade i november 2001.
Sedan gick övriga hantverkare till april 2002.
Då kan man säga att det var "klart".
Helt klart blir det aldrig som bekant...

Sedan dess har vi hållit på med gamla delen, och lär så göra länge till...

Tillbyggnaden är på 80 kvm + 10 utomhus under tak (ingår i bygglovet).
 
För oss som byggt Älvsbyhus gick det jättefort. Markarbetena påbörjades i slutet av augusti, 4/9 kom huset och slutbesiktningen var den 7/10. Då var huset (övervåningen oinredd), garaget och den grusade garageuppfarten klara.
Vi flyttade in i slutet av oktober.

Efter slutbesiktningen har vi själva (med hjälp av hantverkare) målat huset två varv, lagt klinkers i hallen, kaklat i köket, inrett övervåningen (ett sovrum, badrummet och allrummet återstår).

Bygglovet behandlades parallellt med att avstyckningen och överlåtelsen av tomten gjordes under våren/försommaren 2003.

 
Är precis i början av processen och köpte tomt för 3 veckor sedan, begärde direkt nybyggnadskarta som kom på 2 veckor. Hade samtidigt kollat i princip alla kataloger på marknaden och hört oss för med några intressanta hustilverkare. Bestämde oss för Eksjöhus som snabbt kom hem till oss (efter ett par dagar efter telefonsamtalet) och gick igenom vad de hade att erbjuda till vilken kostnad. Väntar nu på att bygglovet skall beviljas. Därefter kommer Eksjöhus kunna lämna tider på vilka veckor grunden kommer färdigställas och huset kommer etc. så vi vet när vi ska säga upp vårt mellanboende i lägenhet (3 månaders uppsägningstid, har redan sålt gamla huset). Planerad inflyttningstid är under hösten (tidigast i augusti och absolut senast till jul), men vi får som sagt snart besked om mer exakt vecka. Skulle hustillverkaren sedan överskrida den tiden får de betala vitesbelopp, vilket de naturligtvis inte vill göra. Men de brukar beräkna någon vecka extra för att vara på säkra sidan, sa försäljaren.
Detta kan naturligtvis variera mellan olika hustillverkare beroende på hur många hus som är under tillverkning och beställda och vilken grund man har. Vi ska ha en betongplatta och det tar en tid innan fukten gått ur ordentligt.
Detta upplägg tycker vi skall fungera för oss i alla fall. Hör gärna efter med hustillverkarna för de har en ganska god uppfattning i många fall hur många veckors väntetid det är mellan de olika momenten. Sedan kan det naturligtvis krångla med att man inte får bygglov eller annat tjafs som ställer till det.
 
Jämförelser av offerter och ritningar från diverse husleverantörer: 3 - 4 månader.
Kontraktskrivning med en leverantör (Trivselhus).
Justering av ritningar (arkitektritat): 2 månader.
Bygglov: 1 månad
Slutbeställning, offert och kontraktskrivning med entreprenörer, byggsemester: 4 månader.
Markarbeten: 1 vecka
Husleverans och bygge: 4 - 5 månader.
Det tog ganska exakt ett år från kontraktskrivning till slutbesiktning.
 
Tomtköp: Nov 2002
Första kontakt med Trivselhus: Dec 2002
Bygglovsansökan inskickad: April 2003
Bygglov beviljat: Juli 2003
(efter ett par rundor med justeringar)
Markarbeten: Slutet av September 2003
Stomresning: Första veckan November 2003
Inflytt, slutbesiktning och värdering: Slutet Februari 2004

Vi ändrade ett befintligt TH hus till att passa vår tomt med mkt specifik detaljplan. Därav den långa tiden mellan första kontakt med TH och bygglovsansökan.

Två rundor med kommunen i semestertider gjorde att bygglovet tog lång tid.

Vi är sk byggturister, dvs har inte gjort något själva. I stort sett allt utom trädgården är klart när vi flyttar in.
/Berit

 
Hej

Myresjöhus ligger på en byggtid på 16 veckor från det att huset leverats till tomt tills det att slutbesiktning sker.

/Fredrik
 
Hej igen

Ska kanske tillägga att de för tillfället har ungefär 15-20 veckors leveranstid från slutlig beställning. Den tiden förändras säkert hela tiden beroende på försäljning och kapaictetsutnyttjande i fabriken. Tider för att lämna in bygglov och erhålla detta ligger väl mest på kommunen och dig själv.

/Fredrik
 
Vår lokale LB-Hus försäljare har sagt att det tar 4 månader efter bygglov till inflyttning i ett LB-Hus. Samme fösäljare har även sagt att ett lösvirkeshus tar samma tid dvs 4 månader. Vi får väl se :surprised:
 
Eksjöhus har en byggtid på 12 veckor. Markarbetet började ca 2 veckor innan. Plattan gjöts (stavas det så?) 2 dagar innan husleverans, i -7°C, vilket visar sig nu när översta lagret på plattan spricker. Har fått ett datum på slutbesiktning 26 april.
 
Konstigt. Vi har fått uppgift från Eksjöhus på att plattan måste vila i åtskilliga (kommer inte ihåg exakt hur många) veckor innan huset levereras och att man mäter fuktkvoten innan för att vara på säkra sidan. Kan det vara olika uppgifter från olika säljare? :surprised:
 
Tydligen, min entrepenör har byggt 50 eksjöhus och de sa att det inte var några problem, däremot får de inte lägga golv direkt.
 
Hej

Rimligen är det ungefär samma tider för alla som bygger på platta. Huset kan ställas på plats snabbt, men sedan måste plattan torka en tid innan golv kan läggas in. Det lär finnas något magiskt att lägga på plattan som hindrar fukten att tränga ut (Roca Gil kanake..) och som då möjliggör att snabba upp processen.
 
Hej!
Vi ska bygga med ahus... Har precis skickat in hus beställningen, tar ca 14 veckor innan huset levereras sen tar byggarna 12 veckor för att färdigställa det. Tyvärr kommer vi mitt i semestern och det är 3 vecors uppehåll i juli...Bara att hoppas att det inte blir fler förseningar.
/Lill Frazze
 
Hej

Ska bygga med Kungshus.

3 v. för nybyggnadskarta;
max 6 v. för bygglov;
12-16 v leveranstid för huset.
under tiden lägga grunden;
16 v för att färdigställa huset.
besikta ?

klart.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.