Håller på och jobbar på en lite hemsnickrad idé.
Ett nytt slags barnlås för skåpsluckor och dörrar i köket...

Funderar på ett slags magnetlås.
Tänkte så här. Om man har en knapp på väggen. När den trycks in så matas ett magnetlås (ev vid varje dörr/låda) med 12v från en transformator. På dörrarna/lådorna monteras magneter. När man sluter kretsen så låser man alla dörrar och skåp. Behöver inte vara särskilt starka spolar till magnetlåset men så att de håller en 3-åring borta så att säga.

Borde de inte funka? Vart kan man få tag på magnetlås? billiga?

DVE
 
Det kommer att fungera bra.
Fast det du behöver är en elektromagnet. En elektromagnet är till skillnad från permanentmagnet inte alltid magnetisk, det krävs electricitet för att den skall bli magnetisk.

De har lite elektromagnet på elfa (http://www.elfa.se/elfa-bin/lt.pl?lang=se&sort=&pics=&vat=0&1474242&1474366&1474368) men de var rätt dyra och jag är inte säker på att det kommer fungera med någon av dem.
Men du behöver i alla fall en elektromagnet :)
 
Okej... elektromagnet sa du. Får ta och leta vidare.

Inte särskilt billiga på ELFA direkt... :- )

DVE
 
En elektromagnet kan du enkelt bygga själv av lite isolerad koppartråd och en järnbit. Googla lite så bör du hitta något mera utförligt. Inte att rekomendera för 230ac bruk dock. Men köra på tex ett gammalt nätag till en dator bör funka bra.
Allternativt kan du gå till en skrot eller så och leta fram gamla högtalare, funkar prima som elektromagneter.

Men som någon sa bör du nog komma på en passiv lösning för det blir inte helt gratis att ha det där brummande dagarna i ända. Även om det inte drar jättemycket.
 
Är det inte bättre att ha en solenoid som "låsklinka" då slår du till den bara då du ska öppna. Sök på solenoid på ELFA och du skall finna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.