Hej
Bor idag i ett 1,5 plans hus byggt 1981 med direktverkande el, luft-luftvärmepump och frånluftventilation. Nu när det är varmt kör vi kyla på luftvärmepump men lyckas bara bli någorlunda behaglig i rummen i närheten av pumpen. Ovanvåningen är som en bastu och som tur är bor ingen där just nu.

Har kikat på FTX dels som en besparing i kWh under vintern men vill även ha bättre/svalare luft på sommaren.

Läst mycket men förstår inte om det går att få kyla eller vad som menas med passiv kyla. Är det 30 grader ute kan man då få en dräglig temperatur inne med FTX? Är det bara med bergvärme man kan tillföra kyla?
 
Ftx ger primärt en bra luft i huset (bara det värt installationen för oss), Men den har väldigt liten möjlighet att kyla något. Vist gör natt kyla en viss effekt när den går in hos oss. Men vi brukar öppna tvär drag när det är svalt ute. Ger större effekt.
Fri kyla har jag ingen erfarenhet av.
 
Precis, FTX är ventilation och luftflödet i ventilationen är för litet för att klara att kyla huset ordentligt även om man gör ventilationsluften kylskåpskall. Krävs betydligt högre kalla luftflöden såsom luftvärmepumpen arbetar med. Satsa på bra persienner eller markiser till fönstren och fler luftvärmepumpar tycker jag.
 
Synd då jag hade hoppats på att kunna få all fall en känsla av kyla. Kanske ändå är värt med FTX på övervåningen där det idag varken finns till eller frånluft. Sen får vi fundera på ev en luft-luft till på övervåningen.
 
Konstigt att det inte finns mekanisk frånluft på övervåningen när det är byggt -81!? Frånluft och några friskluftsventiler är inte så svårt att fixa alls. FTX kan ge lite grann kyla om man specialbygger det med kondensisolerade ventilationskanaler och aggregat samt kylbatteri som ansluts till bergvärmen eller annan värmepump. Men det (luftflödet) räcker inte om det behövs rejält med kyla.
 
Nja, övervåningen var oinredd och förra ägaren inredde den, allt utom badrummet som är halvfärdigt. Där tänker vi sätta frånluften. Friskluftsventiler saknas men som du säker inte så svårt att sätta dit. Tror mycket på att skärma av solen då huset har sol stor del av dygnet och en del fönster.

Förhoppningen med FTX är så klart att spara några kWh under vintern

Vi har inga planer just nu på att konvertera till vattenburen värme.
 
Redigerat:
Vi installerade ftx med frikyla. Som övriga säger, det ger inte ac-effekt då luftflödena är för låga men det håller nere temperaturen och det känns alltid markant svalt när man kommer in. För tillfället har vi runt 27 ute och får in ca 16-gradig luft, så det är ju bättre än att få in 27-gradig luft...
 
S Thomas82 skrev:
Gissar att det inte finns luft-luftledning som kan mata ett kylbatteri? Vi garvnings planer just nu på att konvertera till vattenburen värme.
Hur menar du? Förstår inte.
 
H Hans G2 skrev:
Vi installerade ftx med frikyla. Som övriga säger, det ger inte ac-effekt då luftflödena är för låga men det håller nere temperaturen och det känns alltid markant svalt när man kommer in. För tillfället har vi runt 27 ute och får in ca 16-gradig luft, så det är ju bättre än att få in 27-gradig luft...
Frikyla kan man bara få om man har vattenburen värme, typ berg eller luft/vatten? Det går inte med en luft/luft-lösning?
 
Frikyla får man från borrhålet genom att cirkulera den kalla köldbärarvätskan från berget genom ett kylbatteri eller fläktkonvektor. Bergvärmepumpen behöver inte vara påslagen. Många luftvattenvärmepumpar kan också ge aktiv kyla med kompressorn till t.ex. en fläktkonvektor om man bygger så. Det är ingen frikyla eftersom kompressorn används. Luftluftvärmepumpar kyler också genom att använda kompressorn.
 
Redigerat:
  • Gilla
13th Marine
  • Laddar…
Fick från energirådgivare i kommun att man kunde spara mellan 5000-7000 kWh per år med FTX. Nu har vi inte bott i huset ett år än men uppskattar att förbruka runt 15000 kWh och då inräknat kaffebar bil.

Då vår LLVP är lite dumt placerad går den mest på avfuktning och inte kyla när det är varmt ute. Upplever att det räcker i många fall och även där kanske FTX kan bidra till samma ”känsla”
 
Ska man spara 7000 kWh/år med FTX så måste man nog bo i Norrbotten eller motsvarande. 5000 kWh/år är mer realistiskt i södra Sverige om det inte är så att man har ett jättestort hus. Sedan har ni redan en luftluftvärmepump så besparingen av el med FTX blir därför lägre eftersom ventilationsförlusten till en del täcks av värme från luftvärmepumpen.

Nöjer man sig med en begränsad kyleffekt går det som sagt bra att specialbygga ett sådant kondensisolerat FTX-system med ett kylbatteri.
 
Hej
Förvisso bor vi i Ångermanland och har problem med kallras på vintern men jag förstår att man inte tjänar stora pengar på FTX utan mer är inomhusluften.

Mest ekonomiskt är nog att skaffa en LLVP till övervåningen och tilluftsventiler + markiser. Det ger nog mest för pengarna men kanske inte bäst luft inomhus.
 
Ja i Ångermanland kan det bli rejält kallt så FTX gör mycket nytta. Om jag minns rätt har Junsele en dimensionerande vinterutetemperatur på -30°C men det är några grader varmare ner mot kusten. Har man bara vanlig ventilation kan man gärna sätta friskluftsventilerna i ovankant bakom radiatorerna. Då värms den nya luften direkt och risken för kallras minskar.
 
Nu bor vi vid kusten så inga -30 här men några veckor med -20 i vinter.

Nu har vi +25 både inne och ute. Ett sovrum nere i söderläge är svårt att få svalt och risken är väl att det inte hjälper med FTX. Bättre att flytta LLVP och skaffa markis
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.