Du måste lämna mer info och beskriva sakfrågan bättre om du ska kunna få hjälp.
 
Claes Sörmland
Vad som går att upplåta som bostadsrättslägenhet och inte ges av bostadsrättslagen. Definitionen av vad som kan upplåtas finns i 1 kap. 4 §:

"En upplåtelse med bostadsrätt får endast avse hus eller del av hus. En upplåtelse får dock även omfatta mark som ligger i anslutning till föreningens hus, om marken skall användas som komplement till nyttjandet av huset eller del av huset."

Det finns även följande definition av upplåten bostadslägenhet respektive lokal i samma kapitel:

"6 § Med bostadslägenhet avses i denna lag en lägenhet som är avsedd att helt eller till en inte oväsentlig del användas som bostad. Med lokal avses en annan lägenhet än bostadslägenhet."

Det tycks således inte finnas något krav på att upplåtelsen som omfattar "del av hus" eller bostadslägenhet måste vara sammanhängande inom byggnaden.
 
  • Gilla
Jo1234
  • Laddar…
Jan Gauffin Jan Gauffin skrev:
Min fråga är om en lägenhet får vara på Två olika ställen.
Vad är syftet med frågan? Är du spekulant på en bostadsrättslägenhet som är uppdelad på två delar? Vill du ha svaret Ja för att känna dig trygg med att inte göra något felaktigt den dag du tänker sälja?

Jag kan inte komma på något mer än Plan- och bygglagen (PBL) och Bostadsrättslagen som Claes Sörmland redogjort för ovan som kan ange krav på hur en lägenhet ska vara beskaffad. PBL med Boverkets byggregler har krav om bostadens lämplighet för sitt ändamål och vilka rum som ska finnas i bostaden, dvs rum/utrymme för personhygien, daglig samvaro, sömn och vila, matlagning, måltider i eller i närheten av rum för matlagning, entréutrymme, tvätt och förvaring.
 
Jan Gauffin Jan Gauffin skrev:
Är en lägenhet fullgod om det inte finns något kök längre.
Mer specifikt om bostaden saknar rum/utrymme för matlagning och måltider så uppfyller den inte kraven enligt Boverkets byggregler, BBR. Mängden utrustning och storlek på matbord styrs av hur stor bostaden är och hur många boende den är avsedd för. Konkreta exempel finns i en Svensk standard för bostadsutformning.
 
Claes Sörmland
Det ska ju sägas att PBL och BBR gäller för uppförande av bostadshus eller när man tar en byggnad i bruk som bostad så reglerna gäller inte retroaktivt för äldre byggnader. Då gäller den tidens bygglagstiftning.
 
  • Gilla
Jo1234
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Det ska ju sägas att PBL och BBR gäller för uppförande av bostadshus eller när man tar en byggnad i bruk som bostad så reglerna gäller inte retroaktivt för äldre byggnader. Då gäller den tidens bygglagstiftning.
Bra förtydligande!
 
I äldre hus kan det ju vara lite hipp som happ. Min mormor bodde i en trea, de hyrde dessutom en etta med endast WC på övervåningen, den som bodde där innan hade en kokplatta och ett litet, litet kylskåp i kattvinden. Tvärs över svalen fanns en etta med kök och litet badrum, när mormor dog tog de som hyrde den lägenheten över mormors etta. Det kan ju vara något liknande som hänt här, om det är ett äldre hus?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.