Hej,

Vi funderar på att köpa ett större hus (~190+60kvm) där det med mycket stor sannolikhet inte går att borra en energibrunn (tunnelbana + grannars borrhåll). Nuvarande energiförbrukning är 4kbm olja/år.

Luft/Vatten är kanske ett alternativ, men hur fungerar det för så pass stor förbrukning, och ligger de praktiska besparingarna överhuvudtaget i närheten av de teoretiska beräkningar (Stockholm, årsmedel 6-7 grader).

Thermia verkar ha stora pumpar (Atria 12), men jag antar att ljudnivån riskerar att bli därefter - någon med erfarenhet av dessa eller förslag på andra lösningar?
 
Ni lär väl behöva närmare 12-13 kW då det är som kallast...
 
Jo, det var ungefär så långt jag kom, och självklart lär det väl bli billigare än olja i.a.f.

Frågan är väl främst om det innebär pump-som-passar-utmärkt-för-en-bilverkstad-men-som-du-absolut-inte-vill-ha-i-närheten-av-bostaden klassen :)

Är tillverkarnas kalkyler för Luft/Vatten ungefär lika realistiska som för bergvärme, eller är de väldigt optimistiska om utetemperaturer?
 
en luft vatten värmepump går ju aldeles utmärkt, du köper ju bara den storlek som passar dig. det su måste kolla (gäller alla sorters värmepumpar) är om radiatorsystemet är av tilräckligt låg temp, för att lämpasig för värmepump!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.