Hej,
Vi har just skaffat oss lite hobbyarbete i form av en skåne-länga från 1868 (eller 1877, lite olika bud). Föregående ägare har runt 1989-1990 förlängt huset med kök och badrum. Det estetiska sinnet verkar ha varit lite sisådär och runt badrumsdörren (den tidigare ytterväggen) har man lämnat gigantiska hål. Hur gör vi för att fylla igen detta?
Mer lersten har vi nog att hämta in från förrådet/stallet (ska riva en vägg där) men det kanske inte är rätt väg att gå?

Tips och trix mottages tacksamt.
 
  • Renoveringsarbete, öppen vägg med synliga balkar, skadad puts, badrum i bakgrunden, husbyggnadsprocess.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Delvis rivet väggparti med synligt murbruk och fönster skymtar inifrån ett badrum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Microkatten
Hur är dörren fäst i väggen? Den gamla ytterväggen ser ut som en ren lerstensvägg, är det så?

Om det finns ett fotträ kan ni sätta två balkar på respektive sida om dörren, mellan fotträt och lejden. Med en tvärbalk strax ovanför dörrkarmen. Det blir enklare och mer hållbart att montera dörren då, a la korsvirke. Sedan mura igen hålen med lerbruk och lertegel.

Utan fotträ så kan man fälla in en tvärgående balk ovanför karmen och mura igen ovan. Hur karmen fästes i sidorna beror lite på; är det en gammal dörr som har suttit där även innan tillbygget 1989?
 
Huset har stomme i lersten med träpanel utanpå. Jag tror inte dörren suttit där från början, utan gissar att det är den tidigare köksdörren som flyttats dit. Dörrkarmen verkar bara vara spikad i lerteglet, så det är väl knappast någon stadig konstruktion. Det kanske är lika bra det!

Vi får försöka regla runt i kring och inleda vår murarkarriär :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.