Hallo.
Jag sitter lite i klistret. Har ett 1940-tals hus som jag behöver fakta om, alltså vad som gällde och va utmärkande för den tiden.
Har sökt som en galning på nätet dock utan resultat. Så jag vänder mig till er.

kan ni hjälpa mig att hitta siter/ artiklar om 1940-tals villor ?
 
Med tAnke på att det var krigstider så var det nog mer av karaktären "man tager vad man haver".

Dock brukar fönster tillverkade före 1960-talet vara av bra kärnvirke och man skall noga överväga om man inte skall behålla dem. De kan, med en kärleksfull hand, hålla 100 år till. Et tnytillverkat träfönster är rena skräpet i jämförelse. BEräknad livslängd ligger på max 20 år.
 
Under 40-talet etablerar sig funktionalismen, bör gå att hitta endel info, vet att det nyligen kom en bok om detta:
http://www.fackboken.se/index.php?main_page=product_book_info&products_id=420

Se även:
http://www.kulturvast.se/kulturvast_templates/kultur_articlepage.aspx?id=7974&Menu=true

Ett typiskt drag för hus i den åldern är smäckra vindskyddstak över dörrar, smäckra metallräcken och ospröjsat fönster samt att man gärna målade in foder i samma färg som fasaden men målade bågar i avbrytande färg, ofta mörkare. Interiören fick överhand över de exteriöra utrycket, därav skapas ett yttre formspråk med osymetrisk fönsterplacering. Interiört så är tipset parkett+vitmålade pappspända väggar inte så högoddsat. De enkla dörrarna och fodrerna icke att förglömas. För ett helt bostadsområde kunde enhetlig färgsättning (och form) tillämpas därav kan man se hela områden med iprincip identiska hus (men som med tiden byggts ut i olika riktningar och skapat läcker diskret variation). Utbyggnadsriktningar planerades nämligen i de nya stadsdelarna på den tiden (om jag inte missminner mig finns utgivet matrial om detta i Svenska byggnadsvårdsföreningens tidskrifter).

Ett tips på en bok till är:
Svenska färger som har ett juste avsnitt om just denna tidsålder...

Och en bra utgångspunkt är trotsallt:
http://www.byggnadsvard.se/?mcf=bk_...&-session=nestor:51E3A04918a8f00017LKn12167AD
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.