Hej
Vi bor i ett hus byggt 1938 som vi håller på att renovera på diverse olika sätt. En sak blir vi dock inte av med, även om det blivit bättre sedan vi uppgraderade ventilationen, är lukten. Det luktar inte mögel eller ”illa”, men någonting luktar det och det är inte på ett specifikt ställe heller.
Vi har målat om alla ytskikt, lagt/slipat golv, tokvädrat, haft fram ättika, bikarbonat och även några plantor som ska ”äta” dofter. Men det är fortfarande någonting som luktar.
Har även kört ozonmaskin i samtliga rum, och det hjälpte väl ett tag men lukterna var snart tillbaka.

Vad mer kan man testa? Storstäda varje dag? Någon typ av sanering?
 
Finns det gammalt tryckimpregnerat trä någonstans i huset, tex i syll eller krypgrund?
 
  • Gilla
Carl Johansson
  • Laddar…
Asfaltspapp eller asfaboard i väggarna kan lukta, särskilt när det blir varmt.
 
Lukt i hus kan vara svårt att avgöra vad eller var ifrån det kommer. Kolla in denna länken för att kanske hitta vilken lukt det är ni känner. https://www.lfs-web.se/lukt-i-hus.htm

N
är ni vet vad som luktar så får ni förhoppningsvis reda på vad som krävs för att bli av med det.
 
zarkov zarkov skrev:
Finns det gammalt tryckimpregnerat trä någonstans i huset, tex i syll eller krypgrund?
Huset står på betongplatta och har betongväggar och innerväggar av tegel och betong. Endast väggarna runt trappan är av trä. Och bjälklaget mellan våningarna förstås, är det dem du menar som kan lukta?
 
h_ndwritten h_ndwritten skrev:
Huset står på betongplatta och har betongväggar och innerväggar av tegel och betong. Endast väggarna runt trappan är av trä. Och bjälklaget mellan våningarna förstås, är det dem du menar som kan lukta?
Som någon skrev skulle du kunna ha ingjutet trä någonstans som luktar, och det brukar lukta som många beskriver som mögeldoft. Men du skriver också att huset består av mycket stenmaterial. Gammal puts och bruk kan också ge upphov till en unken doft som påminner om instängt.
 
Gammal isolering eller skivor i takbjälklaget? Vinden ?
 
Det enda stället som det förekommer innerväggar som inte är av betong eller tegel är runt vindstrappan och källartrappan (som löper parallellt ovan/under varandra) och det är även där det luktar som värst, i hallen när man kommer in i huset. Det lutar väl åt att det kanske är de gamla träväggarna som spökar för mig.

Frågan är då hur man får bort lukten utan att riva hela trapphuset. Går det ens?
 
Sannolikt inte. Om det är behandlat trä som luktar så kan man måla väggarna med spärrfärg för att försöka kapsla in lukten men om den kommer nerifrån källaren hjälper det ju inte att måla i trapphuset och det är inte heller säkert att det räcker i det långa loppet.

Ett prov man kan göra om du kan få loss några bitar trä och/eller isolering är att lägga dem i plastpåsar och försluta dem, sen tar du en långpromenad för att rensa näsan och när du kommer hem stoppar du ner näsan i påse för påse innan du går in. Då känner du mycket tydligare om ett prov luktar illa.
 
  • Gilla
btc999
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.