Hoppas nån kan ge tips och råd.

Vi har ett gammalt "sommarkök" som vi tänkte göra om till sadelkammare. Denna har fungerat som sadelkammare även i vinter men vi fick mögel på lädret. Tänkte nu försöka isolera framförallt golvet. Får bli lite budget i år eftersom tid och pengar sprungit ifrån oss.

Väggarna är antagligen timrade med panel. Insidan stående panel mellan golv och tak. En vägg är murad och putsad då det finns en liten järnspis m. tillhörande skorsten där. Golvet är oisolerat betonggolv.

Tänkte först och främst göra något åt golvet och se hur långt man kommer med det, vad som händer i vinter.

Nån som kan ge förslag på tillvägagånssätt? Funderar på typ frigolitplattor och nåt ovanpå, men jag är ganska okunnig när det gäller sånt här :-/

Nån som kan hjälpa ???
 
låter som om det är onormalt fuktigt
plaskar ni med vatten också? (sluta med det)
en nödlösning är att se till att hålla lite värme i rummet, spec nu och i vår
det skall vara varmare inne än ute
dränera runt huset så att golvet hålls torrt (torrare)

ev kan en luftavfuktare också vara bra
 
Hej

Tja, alltså huset är ju gammalt, från sent 1800tal eller tidigt 1900 tal. Att dränera blir jättesvårt, ligger tokigt till. Nej det finns inget vatten indraget så blaskar gör vi inte... :)

Grejjen med att isolera golvet var att vi då skulle kunna få upp värmen i huset. Att tillsätta värme nu, eller i vinter då, känns lite som att elda för kråkorna eftersom vi anar att all värme kommer att ta sig ut.

Som jag sa tidigare blir ju denna isolering av golvet en budgetvariant och ett sett att se hur det kommer att fungera till nästa år då vi kanske kan bygga något mer permanent och bra.

Tack för svaret :)
 
Det som är jobbigt med att isolera golv efterhand. Är att om det är en platta på mark. Är att isoleringen ska in under betongen.

Dvs bila bort all betong gräva ner en bit lägg i isolering, gjut en ny platta ovanpå isolering.

Så något enkelt sätt finns inte.. Dock så verkar det vara hög luftfuktighet. på med värme o en ev luftavfuktare skulle nog kunna lösa en del problem..

Fuktig luft gör dessutom att det känns kallare i rummet.

Värmen smiter till största delen ut genom taket.. kanske 70% av all värme. Rästen genom väggar o sist golvet. Varm luft stiger. Har du ingen möjlighet att lägga på en tjockare "mössa"?
 
Om det finns utrymme så kan du ju använda platonmatta och cellplast.
 
men du säger dränera? ligger risigt till, det låter som om det verkligen behöver dräneras, också

mössa på och sätt in en fläkt som blåser ner värmen på golvet
en avfuktare betraktar jag som en magnecyl,
den ar bra för att ta bort fukt (smärtan) när något blivit fel, men problemet kan kvarstå
 
Det låter som om rummet är onormalt fuktigt.

Antingen kommer fukten utifrån (genom taket eller sugs upp från marken av väggarna) och då är ju det dessa punkter som skall åtgärdas, eller också kommer fukten från människor och djur och deras aktiviteter och då behövs det bättre ventilation.

När fukten är borta är det dags att isolera, i första hand taket, i andra hand väggarna och sist möjligen också golvet. Men energivinsten på golvisoleringen blir nog inte så stor och det blir kanske problem med konstiga trösklar upp på isoleringen som man gärna snubblar och gör sig illa på.

Om och när ni skall isolera golvet är platonmatta och cellplast ett gott val.
 
Tackar för svar.

I år står vi nog över åtgärder, pengar och tid springer ifrån oss :-/ Får se hur vi går tillväga nästa år.

Tusen tack för alla svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.