Hej!

Har precis köpt hus från 1970 och ska ta tag i ett rum ni källaren som ska bli gästrum. Har rivit bort det laminatgolv och även den plastmatta som låg där. Under plastmattan hittar jag denna typ av frigolitisolering (se bild) och tänker att det bör ju finnas nåt modernt material som är mer effektivt. Vad säger ni?
Bild på rörigt golv med frigolit, spikar, damm under renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Mvh, Anders
 
Njaa, frigolit är väldigt bra isolering.

Det som skiljer en "modern" grundplatta från en 70 tals platta, är att numera lägger man frigoliten under betongen.

Nere i marken avdunstar det alltid vattenånga från grunvattenytan som ligger någonstans under plattan. Vattenångan rör sig uppåt och träffar din betongplatta underifrån. Beroende på årstid och temperaturförhållanden, så kan undersidan av betongen vara sval (framföärallt om den är isolerad på ovansidan). Då kan vattebånga kondensera till vatten, som sugs in i betongen. Denna fukt sugs vidare uppåt, och finns det då trä eller annat organiskt material i kontakt med betongen så börjar det bli mögel, och murket trä.

Numera har man som sagt frigolit under under betongen. Därmed är betongen i plattan aldrig kall, det blir ingen kondens. Dessutom bromsar frigoliten ångvandringen.
 
Nej. det är det korta svaret. I form av isolering är det svårt att hitta mer effektivt material än cellplast. Det har ungefär samma värden som andra kända isoleringsmaterial.
Sen är nog cellplast direkt på plattan med ovanpåliggande golv inget jag skulle rekommendera i en källare. Hellre ett ventilerat golv typ Nivell då. Det går att kombinera med isolering, men stjäl lite mer utrymme.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.