Jag postar tråden i detta forum då det har mera att göra med byggmaterial än kök.

Hur som helst. Jag planerar inför en kommande köksrenovering och har nu kommit till bänkskivan. Jag kommer vilja ha någon form av stenmaterial eller komposit, men grund av en "utmanande" layout på köket med flera vinklar och 45 graders hörnskåp så kommer det behöva bli en del skarvar i bänkskivan om man gör den på traditionellt vis.

Jag hade från början tanken att platsgjuta hela skivan i betong, men på grund av diverse anledningar så börjar jag tveka lite inför detta.

Nu funderar jag på om det istället skulle vara möjligt att lägga någon form av skiva (typ spånskiva, formplywood, våtrumsskiva eller ej platsgjuten betong), och sedan spackla över allt ihop med någon centimeter av betongspackel/reparationsbruk/lagningsbruk (följt av samma efterbehandling som en ren betongskiva; troligen hårdvaxolja).

De produkter jag har hittat än så länge som kanske skulle fungera är:

Ardex A 45
Ardex A 46
Combimix Betongspackel
Weber Betongspackel
Weber Rep 45 Reparationsbruk
Weber Lagningsbruk

Alla dessa står som lämpliga för att reparera trappnosar och liknande vilket torde vara betydligt mera utsatt än en köksbänkskiva. Någon som har erfarenhet av dessa produkter, hur dom skiljer sig, av något liknande projekt, eller har någon annan input att ge?
 
Igår var jag och pratade med Brukspecialisten här i Göteborg.

Efter lite diskussion kom vi fram till att jag vill ha ett bruk med kornstorlek <1 mm, som är tätt och med hög tryckhållfasthet, samt om möjligt även är tixotropiskt (för att förenkla "spacklingen").

Det bruk som uppfyllde detta i särklass bäst var Bemix 310 High Tech; vilket jag sedermera köpte 3 säckar av.

Jag återkommer med uppdatering om några veckor när projektet blir aktuellt. :)
 
Intressant: jag har en skada längst ut vid diskhon på min (hemmatillverkade) betongskiva som har integrerad diskho och spishäll. Skadan är synnerligen irriterande (döljer den med en handduk när jag har gäster :rolleyes: ) men har inte försökt lösa problemet då framtidstanken är att ersätta bänken med ny från Landskrona Rostfria - när jag får råd. Ditt förslag med Bemix 310 kan vara intressant. Jag behöver max 1/2 kilo ...
 
Om du har en befintlig bänkskiva i vanlig betong så tror jag inte du behöver ett så "bra" bruk (>70 MPa) som Bemix 310; resten av bänkskivan är ju ändå "vanlig" betong.

Jag hade nog kört med Combimix Betongspackel som säljs i 10 kg säckar på Bauhaus för typ 200 kr; det är bara cement och fin sand så kommer nog ge en väldigt lik yta till resten av bänkskivan.
 
P ptk skrev:
Hur gick det @ensamresande?
Det slutade med att jag gjorde bänkskivan i 22 mm spånskiva och sen platsgjöt med Finja 540 Top Vit färjad med svart järnoxid till rätt gråa nyans. Sen slipad och behandlad med hårdvaxolja. Några år senare så är jag fortfarande kalasnöjd.
 
Aha så du skippade Bemix 310? Varför det?
 
P ptk skrev:
Aha så du skippade Bemix 310? Varför det?
Golvspackel gör sig bättre i så tunt skikt som detta (ca 20 mm) och är mer flexibelt vilket minskar risken för sprickor.
Golvspackel på spånskiva kändes också mest korrekt och minst eget påhitt, det är ju så man gjuter golv.
 
Golvspackel är rinnig. Hur gjöt du sidorna av skivan? Och undersidan?
 
P ptk skrev:
Golvspackel är rinnig. Hur gjöt du sidorna av skivan? Och undersidan?
Jag byggde en form runt omkring. Undersidan är ej gjuten utan där är spånskivan.
 
  • Gilla
ptk
  • Laddar…
Måste man prima spånskivan?
 
  • Gilla
Kirka75
  • Laddar…
P ptk skrev:
Måste man prima spånskivan?
Givetvis. Och armeringsnät. Gör samma som för vilket golv som helst.
 
Brukar man ha armering till Golvspackel, det visste jag inte. Men det är klart det lär inte skada iaf.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.