Hejsan,

Kanske känner någon igen detta och har något tips..

Har ett tvåvåningshus från 1975 som vi bott i sedan två år. Vi har badrum som ligger ovanför varandra med dusch i båda.
Saken är den att det knackar väldigt mycket (i rören?) när man börjar spola varmvatten från tvättställen i badrummen och från blandarna duscharna. Knackandet börjar med en hög frekvens när man vrider på varmvattnet för att sedan successivt avta i takt med att vattnet som kommer ut blir varmare och varmare. När det endast kommer helt varmt vatten så slutar det knacka.
Vrider man endast på kallvatten så låter det inget. Och fenomenet uppstår ej i köket eller i grovköket.
Vi har en Metro VVB med elpatron.

Det har varit såhär sedan vi flyttade in, vad jag kan minnas.
Några ideer vad det här kan bero på?
 
H
Beroende på vilket ljud det är.
Antingen så ligger röret i mot något tex ett fäste eller träbalk och röret expanderar när varmt vatten kommer. Eller så är backventilen dålig till beredaren.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Är det sådana där mörka vridkranar?
Har sådana i tvättstugan, när packningarna är dåliga skakar det som fan i rören just vid öppna/stäng.
 
Rören blir längre när dem blir varma. Antagligen ligger dem emot någon annan metall och du får då ett knarrande. När dem uppnått stabil temp slutar det knarra då längde inte ändras längre. Ibland kan det även smälla i rören vid avkylning.
 
I vårt fall var orsaken till knackandet i de dåligt klamrade prisolrören en dåligt fungerande backventil i duschblandaren. Det tog lång tid att förstå orsaken. När duschblandaren byttes så upphörde problemet. De flesta blandarna i huset (minns inte exakt) triggade knackandet. Bara varmvattnet var berört av problemet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.