Vi börjar få behov av ett eget sovrum till barnet, men har i dagsläget inte råd att byta lägenhet. Funderar därför på att slå upp en vägg i vårt sovrum (som har två dörrar), och på så sätt dela av det i två.

Jag vet att det finns två problem med detta, ventilation och utrymning (rum ska ha två av varandra oberoende utrymningsvägar). Men samtidigt, kollar man runt bland lägenhetsannonser så är det en väldigt vanlig lösning att dela av ett rum med en vägg med innerfönster i överkant t ex - har svårt att tro att alla dessa bryter mot BBR och inte går igenom OVK? Utrymningsfrågan är väl en annan forumdel egentligen, men för ventilationen - vad gäller här egentligen? Finns det några smarta sätt att bibehålla god luftkvalitet i det avdelade rummet, som saknar fönster ut i det fria? Se planförslag i bild.
 
  • Ritning av lägenhet: kök, vardagsrum, två sovrum, balkong, hall, måttangivelser.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Det bästa är om du kan prata med en ventilationsexpert på firman som brukar göra OVK i huset. En tänkbar möjlighet är att ha en tilluftsventil högt placerad i väggen mot vardagsrummet och en frånluft lågt placerad i väggen mot hallen. Den ena behöver vara en fläkt och det bör kontrolleras om det är till- eller frånluftsventilen som ska ha en fläkt. Om något sånt inte godkänns så får du antagligen dela upp friskluften i sovrummet med fönster så det går en kanal från den ventilen in i det nya sovrummet (frånluft under dörren som vanligt).

Tänk på att alla förändringar av ventilationssystem normalt ska godkännas av styrelsen.

Tillägg:
Sen kan ni ju fundera på om det verkligen är bäst att dela av rummet på mitten.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
BirgitS
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Det finns ett annat problem också, kravet på fönster/dagsljus i rum som man vistas i mer än tillfälligt, alltså sovrum:

[länk]

Vet inte om glasväggar kan lösa sånt, dåligt påläst.

Och rummets storlek, vi hade det just uppe i en annan tråd, rummet blev för litet vid avgränsning för att kvalificera som rum.
Vore kanske bättre om barnet fick rummet med fönster eftersom föräldrar normalt bara sover i sitt sovrum medan barn leker. Men låga fönster högt upp på väggen gör åtminstone att det känns mycket trevligare.

I det här fallet verkar rummen bli 7 kvm vilket väl är en tillåten rumsstorlek.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Hej! Tack så mycket för er input!

Vi lutar åt att kanske göra en vägg med ett stort skjutdörrsparti istället, som kan hållas öppet men stängas tillfälligt vid behov. På så sätt löser vi både ventilations- och utrymningsproblematiken, men får iallafall möjlighet att avgränsa del av rummet tillfälligt vid behov.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.