C
T Tvattman skrev:
Har ni sett något liknande?
Vi har ett sådant, som precis som @lob beskriver mynnar i en låda i pannrummet. Tillkom förmodligen på 50-talet någon gång. Lite värdelöst idag - förstår inte poängen med att först slänga ner skräpet i källaren för att sedan kånka det därifrån till soptunnan!? Men en kul grej.
 
T Tvattman skrev:
Som rubriken lyder. Har ni sett något så lustigt förut som ett sopnedkast i köket? Se bild efter all Text

Får nog berätta från början. Jag skulle hjälpa några äldre att tömma en stor villa som de bott väldigt länge i. De äldre har nu en lägenhet på ett äldreboende. Villan har blivit utdömt och kommer så småningom att rivas. Största problemet är stora fuktskador.

Höst/Vinter 2019 gick taket sönder och det började läcka. Någon gång i maj 2020 lagades läckan i taket men det kollades aldrig om fuktskador. Det har krypit i väggen från högsta våningen ända ner i källaren. Det luktar absolut inte gott där kan jag lova..

Andra problemet handlar om elen. På övervåningen går säkringen om man använder lamporna i vissa rum. Bastun i källaren går inte heller att använda. De äldre har sagt att ljuset "Fladdrar" ibland i vissa rum där man kan ha lampor på. TV,N ska också bara ha stängt av sig någon gång.

En detalj de också pratat om är att villan är hemsökt. Det har den varit sedan februari 2021 då en släkting till dem tog livet av sig. De tror personen i fråga inte vet om att hen är död och besöker dem lite då och då.

När jag kom till huset och började hjälpa dem såg jag inget speciellt utan bara en äldre större villa som är slitet. Men när vi kom till köket blev jag riktigt förvånad. Borta vid spisen och det finns det nämligen ett sopnedkast. Som ni ser på bilden nederst ser den ut som de som fanns i hyreshus förut. Och ja, kastet går ned till ett rum i källaren där de sätter sopsäck och när den är full kastas den i gröna sopboxen som kommunen sen hämtar.

Lite häftigt ändå men jätteliustigt. Har ni sett något liknande? Kommer kanske lägga upp fler bilder från huset men osäker vilken kategori som fungerar bäst för detta. Nåja här är köksbilden i alla fall
Förekommer då o då
 
Huset i fråga är enligt uppgift byggt på 1920-1930 talet. På vissa ställen i huset är det bara 6 ampere medan det mesta är 10 och 16. Tycker det är märkligt att de gjort så. Finns också rum som fortfarande har ojordade kontakter. Givetvis finns ingen jordfelsbrytare och sådant i huset/villan

Ett byggföretag som kollat på huset kom underfund att renoveringen skulle kosta för mycket. Dessutom vill ett mindre företag bygga på tomten så det handlar nog lite om det också. Tomten runt om är rätt stor.
 
Sittställning
J Jocke Best skrev:
Jag är faktiskt ganska avundsjuk. Ville ha ett sånt i huset vi hade innan men var tyvärr ensam om det, så det blev nedröstat.
Dolda felet var mest att det gick från toaletten (stolen)och inte badrummet. :cool:
Då fattar jag, ja toaletten.. :p.... Gick rakt över huvudet på mig, är du från gbg ?
 
  • Haha
  • Gilla
Jocke Best och 1 till
  • Laddar…
Farfar hade designat sitt fritidshus själv, i källaren fanns en förmultningsanläggning modell större och på övervåningen gick toan dit samt ett nedkast från köket. Hela anläggningen fungerade förvånansvärt bra, ingen lukt eller så och han tömde nångång per år då var det utmärkt jordförbättring som användes i trädgårdslanden. Lite mer miljötänk då.
Numera har storstan kommit alltför nära och anläggningen är utslängd och utbytt mot kommunalt avlopp. Oklart om det egentligen är bättre för miljön...
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Klart att en byggfirma som vill bygga något säger att huset inte är värt att renovera. Men har det gjorts någon vettig värdering av huset, ex. av en mäklare? Ett "rivningsobjekt" brukar säljas väldigt mycket billigare än ett renoveringsobjekt. Även om renoveringsobjektet är nästan rivningsfärdigt.
 
  • Gilla
Fartland och 3 till
  • Laddar…
Zixten Zixten skrev:
Vet om hus som hade typ "sopnedkast" från sovrum / badrum som gick ner i tvättstugan.
Smidigt att bara skicka ner all smutstvätt.

Lösningen med sopnedkast har jag nog inte sett innan, men det låter ju smidigt...
Grannen har tvättnedkast i sitt hus från 2006. Vi löste det på annat sätt, alla infamiljenntvättar sina egna kläder. Barnen fick börja med detta när de fyllde tio år. Det fungerar kalasbra (det började med att dottern klagade på missfärgade kläder).
 
När vi var i husletartagen för några år sedan var där en del hus som hade både för sopor, och tvätt.
 
Krokben
Vi har ett sopnedkast under diskbänken i vårt 50tals kök. Används så klart inte men det är en trevlig detalj kan jag tycka.
 
kisumisu
J jahallåja skrev:
Sånt fanns i huset (byggt sent 60-ral) som jag bodde i som tonåring, men det sattes snart igen vid en renovering. När det blev nya soptunnor av plast och med lock, istället för papperssäckar på en ställning som hängde på sopskåpsdörren så havererade funktionen.

Förra ägaren berättade entusiastiskt att de skickat upp grabben genom röret när de hade råkat låsa sig ute en gång...
Egentligen förstår inte vad som problemet. En stor soptunna i plast kan man ju ha bara där under med öppen lucka.

Men mycket har man idag bara krånglat i hyres/brf hus. Just sopnedkast är en grej jag saknar från tiden jag bodde i lägenhet.

Men idag är runt 99% soprum som ofta deseutom låsta, så du tvingas krångla även med nycklar och ofta tom gå ut i regn. Kanske ett ilandsproblem men förstår inte att man gör saker sämre.

Detsamma gäller olika förråd. Många nybyggen verkar inte ha källare.

Nä ska man bygga nya lägenheter borde man gräva ner åtminstone garage till bilar. Parkera och bara ta hissen upp. Fast idag vill man ju bli av med bilismen så det kanske även så med sopor att man tror dem minskar.

Visst tycker jag man skall sortera. Men då skulle nog lösningen dem använder i Norge fungera bättre dvs olikfärgade påsar som slängs i samma behållare.
 
Redigerat:
  • Gilla
jahallåja
  • Laddar…
Det hade kanske gått men tunnan behövde komma längre in än den gjorde på grund av en betongklack på marken. Sen blev det separata tunnor för restavfall och matavfall och då var man ändå tvungen att gå ut. Dessutom var det ingen rejäl lucka utan bara ett rör upp i ett skåp under diskbänken, med ett löst lock liggande....
 
kisumisu
J jahallåja skrev:
Det hade kanske gått men tunnan behövde komma längre in än den gjorde på grund av en betongklack på marken. Sen blev det separata tunnor för restavfall och matavfall och då var man ändå tvungen att gå ut. Dessutom var det ingen rejäl lucka utan bara ett rör upp i ett skåp under diskbänken, med ett löst lock liggande....
Ja då blir det ju svårt om man inte får på plats.

Men har aldrig förstått det svenska och även finska systemet att man behöver sortera i olika byttor.

Plus när man jämt tar miljö som orsak.

Såhär fungerar det i Tromsø Norge:

https://www.remiks.no/enklere-a-kildesortere-i-2021/

https://www.remiks.no/privat-husholdning/sorteringsguide/
 
Redigerat:
Spontant tänkte jag att det är fett, men flyttar man inte bara problemet till källaren? Är ju jobbigare bära upp en tung sopsäck ibland än gå ut och slänga små ofta.

Man skulle ju vilja ha nedkast in en soptunna på hjul direkt, på marknivå.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
kisumisu kisumisu skrev:
Ja då blir det ju svårt om man inte får på plats.

Men har aldrig förstått det svenska och även finska systemet att man behöver sortera i olika byttor.

Plus när man jämt tar miljö som orsak.

Såhär fungerar det i Tromsø Norge:

[länk]

[länk]
Det finns kommuner i Sverige som har det där systemet också.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.