larry78 skrev:
Med risk för kidnappning av din tråd så har mina vinklar kommit och imorgon blir det svetsning. Funderat på något liknande det här som räcke: [länk] Några idéer till konstruktionen?
Oooo, vilket läckert räcke med inbyggd belysning! Vi sitter just och funderar på vad vi skall ha för räcken till våran trapp och tror att vi äntligen "hittat rätt". Hur är det, du skall bara ha en ledstång monterad på väggen och inte något riktigt räcke (fallskydd) på motstående sidan av trappan?
 
Instämmer med alla de andra
WoW va snyggt o lyxigt :)

För första gången är jag avundsjuk på villor i två plan
Vi bor i enplansvilla

Har du målat än?
Den största vitsen med att blästra är att få bort valshinnan på balkarna
Färgen biter bättre då och sitter även om man stöter till den med nåt
Men eftersom det är inomhus så kan det kanske fungera ändå.....

Zinkpraimer är något som fungerar bra ( spray )

Trä är också både snyggt och fungerar som ljuddämpare
En ren ståltrapp kan bli lite mycket "klang" i när man går i den

Ännu en gång vill jag säga
WoW va snyggt

Roligt att höra att det finns hantverkare som finner glädje i sitt jobb och delar med sig av det :) :)
 
Tessok skrev:
Instämmer med alla de andra
WoW va snyggt o lyxigt :)
Kul att det är fler än jag som tänker "Wow!" när dom ser trappan :)
För första gången är jag avundsjuk på villor i två plan. Vi bor i enplansvilla
Hehe, det måste vara det bästa betyg en trappa kan få! Personligen tycker jag trappor är väldigt kul och jag tycker det är synd att många hustillverkare väljer trappor slentrianmässigt för det verkar gå att bygga ganska annorlunda trappor till en rimlig peng.

Senaste tiden har vi gått och funderat mycket på räcket skall se ut och igår kväll hittade vi äntligen rätt. Efter att ha surfat igenom alla(!) sajter på nätet som handlar om trappor och räcken så hittade min sambo tillslut en läcker form som vi jobbade vidare utifrån. Skön känsla för jag var rädd att vi inte skulle hitta något som funkade och bli tvungna att sätta dit något som känns sådär...
Har du målat än?
Nej vi har inte målat än så tack för tipsen, men enligt ett tidigare inlägg så kan man tydligen inte blästra den på plats. Den där zinkprajmern skall jag dock kolla upp.
Roligt att höra att det finns hantverkare som finner glädje i sitt jobb och delar med sig av det :) :)
Jo, och dessutom blir det så mycket roligare att diskutera fram lösningar, men det häftigaste är att alla känner sig delaktiga och stolta när det är klart! Han som gjorde svets- och metallarbetet tog en hel del bilder när trappan var klar.
 
Zachris: Vi har inte bestämt oss ang fallskydd etc. Men ledstången tror jag att blir sådär. Då får man anpassa fallskydd etc efter det. Polaren tyckte vi skulle ha en rostfri framkant på trappstegen men själv har jag inte bestämt mig. Svetsar för fullt nu nere i källaren... Bifogar bild senare. Jag har plan att lägga en billack eller pulverlack på min balk. Vad det blir återstår att se. Har du fått något pris på själva stegen på trappen? Eller tänkte ni köra med furu?
 
Handlade föresten ett par rampamuff på lokalabygghandeln. Kändes som en stadig och bra lösning. Kanon tips tycker jag det var. http://larrys.mine.nu/bilder/trapp/ uppdaterat lite bilder på svetsningen... Känner att det är ett tag kvar tills man är proffs på det området.
 
Ser att du helsvetsar lite onödigt mycket. Risk för att balken slår sig. Det räcker med 2-3 cm svets i vardera ända på vinklarna.
 
Tänkte bara säga att vi valde att "stänga" utrymmet under vilplanet genom att bygga en vägg framför det. Lite tråkigt att ta bort den "svävande" känslan, men utrymmet därunder kommer bättre till sin rätt som ett litet förvaringsutrymme. Tyvärr får funktion gå före form ibland ;)

Vi har fortfarande inte målat trappan eller valt material till stegen, men en av hantverkarna testade att spreja lite vit färg på ena balken bara för att testa hur det såg ut. Det var ingen lågprissprej utan lite dyrare grejer och det såg faktiskt riktigt bra ut. En annan sak som slog mig häromdagen är att det kanske skulle se coolt ut med helt vita trappsteg. Nästa logiska tanke var att det till och med kanske skulle se coolt ut med vita balkar? Hmm, svåra val sån't där... :)

Är någon nyfiken på att se det aktuella utseendet så finns några bilder i mitt senaste blogginlägg

http://lundhagen.blogspot.com/2007/10/efter-regn-kommer.html
 
Snailman
Ganska lik länken i inlägg #8
 
Snailman
okay, det är inte rundgång åtminstone, då jag sparat signehill som pdf den 7 november 2006 , och råkade titta igenom min samling på omkring 120 husbyggen som pdf:er...:p
 
Nu har vi, efter en hel del möda, fått stommen till ett trappräcke på plats. Det blev inte riktigt som vi hoppats, men å andra sidan verkar det vara otroligt svårt att få till ett snyggt räcke! De flesta räcken man ser ser ofta fantasilösa, tråkiga eller rent av fula ut!

Vi valde att bygga trappräcken i samma stil och material som balkongräckena, det vill säga fyrkantprofil 70x70x3 mm, vilket blev löjligt stabilt och helt ok utseendemässigt eftersom det harmoniserar bra med trappans utseende och konstruktion. Ni kan se resultatet på blogginlägget nedan ifall ni är nyfikna:

http://lundhagen.blogspot.com/2007/10/trapprcken-svrare-n-man-tror.html

Vi är mycket spända på att se det färdiga resultatet av trappan - målad, beklädd och belyst - för den rödaktiga färgen den har nu (rostskyddsfärg), steg av överblivet virke och allt bråte som ligger runt den gör den inte rättvisa...
 
Är grymt imponerad av era trappor. Ska själv designa och bygga en mindre trappa till mitt vindsloft och är inne på ungefär samma design som dom flesta visar upp här, men jag går i funderingar på att lacka stålet med klarlack och kombinera med ek för att få en "råare" känsla. Vad tror ni om klarlack och vilken förbehandling innan?
Är lite nyfiken på vad trapporna i tråden har kostat i runda slängar...
 
Hade tänkt bygga en trappa som liknar denna dock ej L-formad utan bara en rak trappa.
Är det ngn som har tipps om svettsfirma/mekanisk verkstad i Göteborgsområdet som skulle kunna svettsa ihop stommen till en trappa som denna?
 
ehsqvis: Noterade att den där sitter även i väggen. Se till att du har bra vägg där den skall fästas. Hanverkare vet jag lite om i göteborg, leta blocket eller gulasidorna om du inte har kontakter.

Har själv lagt upp mina steg på trappen för test, bifogar ett par bilder, men fungerar inte de så finns bilderna på http://larrys.mine.nu/bilder/trapp
 
  • trapp1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • trapp2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
@larry78: Supersnyggt - nu blir jag verkligen sugen på att bygga klart min trappa!

Du hann alltså före mig med att montera stegen och måla balken - kul! Ser att vi har liknande smak, för även jag tänker måla min balk grå - närmare bestämt RAL 7016 (antracitgrå).

Att den är skön att se på ser jag men jag antar att den även är skön att gå i?

Snyggt jobbat och tack för ett bra bidrag till "Gör Svenska hem lite snyggare"-kampanjen! ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.