Om det är så att er förvaltare hanterat detta långsamt och tveksamt bör er kassör göra en ordentlig koll av er förvaltare. Har man skött detta dåligt så kan det finnas annat som man slarvar med. Det ingår i styrelsens ansvar att ha koll på förvaltaren. Det kan bli så att er revisor tycker att detta sköts dåligt och ger någon form av notering kring detta. Styrelsen bör fundera över om det inte är bäst att byta förvaltare, till någon som har bättre koll.
 
  • Gilla
Roger Fundin
  • Laddar…
A asa-nesse skrev:
Det var inte rättvist sagt. Vi visste ju inget förrän efter åtta månader. Eller skulle vi ringt byrån en gång i månaden och frågat om alla betalat sin avgift. Det ligger väl i så fall på byrån att meddela oss. Eller?
Fast tänk på att det ytterst är styrelsen som är ansvarig. Det får inte gå åtta månader innan ni upptäcker sånt här. I en ekonomisk förening som en BRF är kan enskild styrelsemedlem hållas ansvarig.
Se för er egen skull till att skaffa en riktig ekonomisk förvaltare. Vi har HSB, dom har riktigt bra verktyg för oss via ”Mitt HSB”, jätteenkelt att när som helst kolla av viktiga händelser.
 
  • Gilla
banjoragge och 2 till
  • Laddar…
A asa-nesse skrev:
Det ligger väl i så fall på byrån att meddela oss. Eller?
Det ligger på er att anlita en byrå som gör det om det är så ni vill ha det. Det ligger även på er att försäkra er om att de ni anlitar gör det ni vill de ska göra. Kort sagt kan man säga att allt ligger på er i styrelsen.
 
  • Gilla
Roger Fundin
  • Laddar…
Ni ska givetvis förverka lägenheten omedelbart. För byrån hade ju skickat ut påminnelser, så varning är gjord. När den är förverkad äger föreningen lägenheten och kan sälja den på nytt. Villkoren för att förverka lägenheten står i era stadgar.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Tveksamt om det som gjort hittills räcker. Föreningen , kanske via er förvaltare, måste skicka ut en rättelseanmaning. En kopia av denna måste skickas till kommunens socialnämnd för att den ska kunna leda till vräkning av innehavaren. Om detta inte skett bör ni starta denna process så fort som möjligt.
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
C
A asa-nesse skrev:
Vad vi skulle vilja göra är ju att utesluta henne ur föreningen, vräka henne och begära försäljning på exekutiv auktion.
Förutsätter att ni haft kontakt med medlemmen och rett ut orsaken till att avgiftsbetalningen uteblivit??
Jag menar, hon kan ju lika gärna lika död inne i lägenheten under tiden ni håller på att greja med betalningsförelägganden och vräkning...
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
C cpalm skrev:
Förutsätter att ni haft kontakt med medlemmen och rett ut orsaken till att avgiftsbetalningen uteblivit??
Jag menar, hon kan ju lika gärna lika död inne i lägenheten under tiden ni håller på att greja med betalningsförelägganden och vräkning...
Hon är inte död.
 
C
A asa-nesse skrev:
Hon är inte död.
(y)
Förstår om du inte vill gå in på det, men om hon hamnat på obestånd brukar det ju lösa sig självt i och med att man inte har råd att ha kvar bostadsrätten, kronofogden och banken kräver försäljning, den kan utgöra en avsevärd kapitaltillgång osv. Synd bara om ni inte meddelat panthavaren och missat förtur till pengarna.
 
H
A asa-nesse skrev:
Jag arbetar i styrelsen för en relativt nybildad bostadsrättsförening. Vi har en relativt stor ekonomibyrå som sköter det ekonomiska. Nu har det visat sig att en av medlemmarna i föreningen inte betalat sin avgift på åtta månader. Vår ekonomibyrå har inte gjort något annat än skickat kravbrev vilket jag tycker är skandalöst dåligt. Långt om länge har de nu ansökt om ett betalningsföreläggande. Vi i styrelsen är relativt oerfarna och vet inte riktigt hur vi skall gå vidare. Vad vi skulle vilja göra är ju att utesluta henne ur föreningen, vräka henne och begära försäljning på exekutiv auktion. Allt detta kommer ju att ta tid och hennes skulder blir bara större.
Jag antar att banken har företräde när pengarna skall fördelas. Om det nu är så illa att hon har mer skulder förutom avgiftsskulden till föreningen får vi då vackert ställa oss i kön och dela på det som eventuellt blir över när banken fått sitt?
Hur tycer ni att vi bäst skall gå vidare. Förutom att byta ut ekonomibyrån.
Sköter de även fakturor eller tar de bara emot medlemspengar, skickar ni medlemsavgifterna som en faktura? Om inte kan inte ekonomibyrås agera och skicka vidare till inkasso.. Skicka påminnelse, och skriv om inte skulden reglerar inom xx tid skickas fakturorna/skulden till inkasso alt. kronofogden.
 
Ni kommer att tjäna på att ha en riktig förvaltning med ett ordentligt IT-system så ni kan ha koll på alla era händelser i realtid, dvs när en händelse bokas i bokföringen så kan ni få info. Även med bevakning av månadsavgifter och ev. hyror bör ingå. Styrelsen är ansvarig för föreningen enligt Bostadsrättslagen. Om det blir riktigt illa, kan medlemmarna neka er ansvarsfrihet och stämma er på skadestånd eftersom ni inte skött ert åtagande. Gällande vräkningen är det bara att verkställa, men stäm av med banken och ta in en jurist.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.