Jag funderar på att koppla ihop tre utomhuslampor till en strömbrytare och dessutom ha en rörelsedetektor kopplad till alla tre lampor.

Jag vill åstadkomma följande: att lamporna skall kunna försättas i tre lägen: 1) alltid vara tända 2) alltid vara släckta 3) tänds och släcks beroende på rörelsedetektorn.

Är det görbart, naturligtvis vill jag helst undvika många kabeldragningar fram och tillbaka, särskilt med tanke på att rörelsedetektorn är tänkt att monteras vid den andra lampan och det är tio meter mellan lamoprna?

Här nere har jag skissat på något som skulle kunna funka, men inte riktigt som mina önskemål men det får kanske duga om man inte kan göra det bättre.
Denna koppling har följande funktionalitet: 1) Lamporna tänds/släcks med brytaren 2) lamporna tänds när någon passerar förbi. Med denna koppling kan man inte koppla bort rörelsedetektorn så att lamporna förblir släckta även när någon passerar förbi.

Vad säger ni: går det att göra som jag vill ha det och i så fall hur? Funkar min koppling med sina begränsningar?
 
  • rörelsedeckare_med_brytare.jpg
Jag hade ett liknande önskemål, men med ett skymningsrelä i stället för rörelsedetekorn. Till slut så vågade jag inte koppla det som ovan - detektorn (skymningsrelä i mitt fall) får ju fas in på båda noderna. Antagligen skulle inget hänt - vad säger expertis här?

Men det måste väl finnas 3-läges brytare som gör att du får "av/auto/på"?
 
Det är inga konstigheter att koppla det som du vill ha det. Använd en dubbeltrapp med AV/PÅ på den ena knappen och AV/AUTO på den andra. Vad gäller trelägesbrytare finns det inget sådant om man inte vill ha en vridströmbrytare, vilket ju inte är så snyggt.
 
I många av dom "billiga" armaturerna med inbyggd rörelsevakt kan man med en brytare före lampan med en kort "impuls" tända lampan utan att nån rör sig i området. Läs noga på förpackningen innan ni köper så kanske funktionen redan är inbyggd i armaturen.
 
Så: 1) Min koppling kommer ej att funka som den beskrivs?
2) Man kommer inte undan med ännu mindre än två brytare med trappfunktion för att få den önskade funktionen.?
 
Som jag skrev ovan kan man ju koppla det som du vill ha det. Det är ju inte fråga om en trappkoppling här utan bara en brytare med två knappar. Auto/ Av på den ena och På/Av på den andra. Du kan ju även koppla det som du skrev utan att kunna stänga av helt. Tänk då bara på att köpa en rörelsedetektor som inte slår på förrän det blir mörkt.
 
  • Gilla
brumbjorn
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.