kollar man på den bilden börjar man fundera på om fukten kommer utefrån taket och in mellan råsponten.
var upp och kolla lite närmare på det svarta idag och kunde konstatera att det verkade vara dött och torrt, när jag skrapade på det lossnade det som en beläggning nästan som bränt papper i konsistens. Jag tar nog inte så allvarligt på detta och låter det vara som det är.
 
Köpte vårt nuvarande hus trots att hela insidan av yttertaket såg ut sådär. Hade varit isolerat med otillräcklig luftspalt. Trots att det såg fult ut så var 90% av spånten kärnfrisk. Vi fick byta ca 10% där det gått riktig röta. Om det ser ut sådär på ett ställe bör man nog försäkra sig om att det inte är värre ngn annanstans? (Om det nu är svartmögel o inte tjära eller ngt annat).
 
Snailman
Om, det nu inte är luftspalt som det ska vara, så är får man väl se till att ändra så att det blir luftspalt...
 
Jadu Snailman om det var så lätt med att vara eller inte vara så skulle jag inte ha några problem alls, har varit kontakt med många fackmän i frågan och det råder delade meningar.

Anticimex säger att mögelstoppar borde vara förbjudna och att jag skall stänga igen och låta det vara som det är och det viktigaste är att se till att få fuktspärren ordentligt tät vilket jag med förstår är en förutsättning.

Jag har alltid byggt med luftspalt och takfot nock ventilation när det varit vanligt sadeltak.

Men nu är det alltså ett valmat tak med fack där det inte finns fri passage från fot till nock utan sitter reglar som stoppar upp.
 
Snailman
Okej, kan ju inte vara så lätt att ändra i ett befintligt hus, jag kom fram till att jag inte törs ha något som 'tunnare' än så här i mitt blivande tak... så det får bli 2 hela våningar och sådana här där jag vill ha ryggåstak http://www.takstolsfabriken.se/sax_takstol.php

Ursäkta, såg att det inte såg så trevligt ut i skrift...
 
Det är lugnt ! Ser stabilt ut !
 
Snailman
Jo, jag vet ju om jag gör riktigt, men gör man tunnare takkonstruktoner, så är det ju svårt att inspektera för blivande ägare...
 
Snailman skrev:
Okej, kan ju inte vara så lätt att ändra i ett befintligt hus, jag kom fram till att jag inte törs ha något som 'tunnare' än så här i mitt blivande tak... så det får bli 2 hela våningar och sådana här där jag vill ha ryggåstak [länk]
Känns igen från mitt bygge :)
limtrabalk.jpg

Inspektionsgång:
http://www.familjenlindstrom.se/images/byggahus/stomme/kryp.jpg

Under/efter lösullsprutningen:
http://www.familjenlindstrom.se/images/byggahus/stomme/isolering/losull/losull_2.jpg
http://www.familjenlindstrom.se/images/byggahus/stomme/isolering/losull/losull_3.jpg

Luftspalt:
luftning_smal.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.