Hej!

Ventilationsrörern i vårt nybyggda hus är hopfogade med popnitar, vilket fått vår elektriker att reagera. Han hävdar att de måste skruvas för att få bra kontakt mellan delarna. Allt sådant ska tydligen vara jordat, om jag förstod honom rätt.

Nån som vet vad som gäller? Särskilt tacksam för hänvisningar till regelverk, så vi kan visa för elektrikern att det inte behövs, eller för att få entrepenören att komma och skruva alla skarvar...

Tack på förhand!
/Niklas
 
Så här står det i Lindabs monteringsanvisning:

Fäst detaljen med trycktäta popnitar. Placera dessa 10-15 mm från kanalens ände så de ej skadar gummilisten. Använd tre popnitar eller skruvar till varje skarv.

Lindab - Villaventilation
(sid.9)
 
Tack Faidros för snabbt svar!
Nån som har andra besked?

Jag såg att det i Lindabs anvisningar för ventilationsentrepenörer står samma sak, men där finns också en passus om att myndigheter kan ställa andra krav på fästelementen.
http://www.lindab.se/dokumenter/vma5009_mmis_se.pdf

Vet inte om det är Lindab som används, kan man utgå från att samma regler gäller oavsett fabrikat?
 
Den elektriska kontakten genom en popnit eller skruv är nära nog den samma (om man inte använder lackerade popnitar eller något annat lustigt).
Det som din elektriker pratar om "jordning" kallas oftare potentialutjämning PUS (kolla på el-sidorna i forumet diskuterats rätt mycket där om det).

Finns tydligen vissa kommuner som förskriver att man skall använda popnit.

Angående montageanvisning är den i princip samma för alla fabrikat, kan skilja lite i minsta antal fästpunket vid vissa dimensioner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.