Var en sväng i Finland över påsken och hann kolla produkter i bastuhyllorna:

Bastuhonung: verkar vara nytt för i år, en honung som man blandat i eteriska oljor som exempelvis lavendel. Man smörjer in sig med honungen (efter att ha duschat först såklart), och sedan sätter man sig i bastun och låter honungen återfukta och göra huden mjukare. Äkte hälften kunde inte motstå detta och pratar om att honungsgriljera sig själv i bastun...

Torkade björklöv i linnepåse: en liten linnepåse med torkade björklöv som man lägger i vattenhinken som man kastar bastu från. Om man inte har sin björkkvast så får man god björkdoft i bastun i alla fall. Verkar vara för den stressade nutidsmänniskan som inte hinner fixa björkkvast. Redan hade folk kommit på att det kan man ju göra själv, alltså samla löv, torka dem och sy in i påse.

Diverse dofter/eteriska oljor för vattenhinken: rökbastu, tall, björk, eucalyptus, citron, orientalisk. Har ju funnits ett tag men sortimentet blir bredare för varje år som går.

Diverse täljstensprodukter: snygga termometrar och hygrometrar, ljuslyktor, "bastuande" (liten figur man lägger bland stenarna och fyller med vatten och eterisk olja) och så vidare.

Kul att botanisera och drägla över, och egentligen behöver man ju inte grejerna...

/ama
 
Nej, som det konstateras på en finsk bastusajt: "Det är svårt att göra pengar på en traditionell finsk bastu". Därför har olika tilverkare hittat på en massa fantastiskt konstruerade bastuugnar, basturum och bastuprylar som de sedan kränger till sådana som inte insett att man bara behöver en välbyggd bastu, en spis av enklaste modell, men med tillräckig effekt, vatten, björkris och gott humör, samt en kall öl efteråt ;)
 
Hemmakatten
Måste fråga vad ni som är uppvuxna med bastu tycker om vattenmagasin på bastun. Uppskattas det, är det något man använder? I vår blivande bastu i sjöboden vid strandkanten blir basturummet mörkt och lugnt, en bastuugn, fönster och dörr ut mot sjön. I sjöboden finns även dusch o omklädning. Hur gör vi med bastugnen? Ska vi köpa en med vattenmagasin? Kommer man att uppskatta att ha (varmt) vatten i bastun eller räcker det med duschen utanför?

PS. Ama; du måste rapportera efter makens honugsbastu. :) Måste ta en timme att duscha av sig all denna (klibbiga?) honung....
 
Nej, det var faktiskt mindre kladdigt än vad vi trodde, ganska lättflytande och helt ok att duscha av.

Det där med vattenmagasin på aggregatet, jag tror att det används ofta istället för dusch. Man får varmt vatten att tvätta sig i där det inte finns rinnande vatten.

/ama
 
Det där med vattenmagasin på aggregatet, jag tror att det används ofta istället för dusch. Man får varmt vatten att tvätta sig i där det inte finns rinnande vatten.
Japp, vi har det på stugan, rysligt avancerad konstruktion, men så var svärfar termodynamiker :) Behållaren har numera en aningen udda form efter att vi glömde tomma den en höst...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.