E
Många som har domar verkar ha begått bedrägerier. Vad är det som hindrar personen från att tömma sitt bankkonto efter överföringen, ta böterna och behålla lagfarten.

Lagfarten är det viktigaste när man köper en fastighet?

Har ingen erfarenhet av att köpa fastigheter sedan tidigare, men har köpt en hel del småsaker på blocket där pengarna sedan är borta efter anmälan.
 
Knepet är att ha en tredje part som alla litar på, t.ex. mäklare, bank.
1. Du för över pengarna till mäklare/bank.
2. Du får påskrivna köpehandlingar.
Så när du står som ägare så förs pengarna över till säljaren.
 
E
L lbgu skrev:
Knepet är att ha en tredje part som alla litar på, t.ex. mäklare, bank.
1. Du för över pengarna till mäklare/bank.
2. Du får påskrivna köpehandlingar.
Så när du står som ägare så förs pengarna över till säljaren.
Då borde det inte vara någon vanlig bedrägeri strategi.
 
E elsjo skrev:
Då borde det inte vara någon vanlig bedrägeri strategi.
Nej, mycket ovanlig då köparen får ett köpebrev och äger fastighet från den dagen.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Om man som köpare är rädd för bedrägeri eller slarveri kan man väl skicka underskrivet kontrakt till mäklaren som i sin tur har fysisk kontakt med säljaren för påskrift. Jag förutsätter att mäklare och säljare befinner sig på samma ort/nära varandra för att slippa ytterligare postgång
 
Det som har hänt i den vägen, som det skrevs en del om är "Erik Olsson affären". Mäklarfirman Erik Olsson sålde en större lägenhet centralt i Stockholm. Säljaren var inte tillgänglig, var på "affärsresa", handpenning betalades.

Det visade sig att "affärsresan" var till kronobergshäktet, där hon satt häktad för grovt bedrägeri i samband med att hon hade köpt sagda bostadsrätt. När hon fick ut handpenningen så förbrukades den omgående, och då räckte inte resterande köpesumma för att täcka de lån hon hade.

Hon passade samtidigt på att hyra ut lägenheten på blocket till 20 - 30 personer samtidigt och drog in 10 - 15 000 från var och en i förskottshyra.

Lärdomen är att oavsett om säljaren är kriminell så skall man vara försiktig om man köper en bostad som är högt belånad. Man kan skriva i köpekontraktet att handpenningen skall stå kvar på mäklarens klientmedleskonto fram till tillträdet, Den normala är att säljaren får ut sin del av handpenningen direkt (resten går till mäklararvodet). I normalfallet är handpenningen rätt safe att betala, eftersom det oftast finns ett utmätningsbart övervärde i bostaden, så bostaden fungerar som en form av säkerhet.

I "Erik Olsson affären" fick köparna till slut sin bostad, och jag tror att Erik Olsson täckte underskottet. I den vevan gick Erik Olsson ut med ett försvarstal, där han hävdade att de hade gjort allt rätt, inget hade kunnat göras annorlunda. Två meningar längre ned i samma skrift skriver han att de nu ändrat sina rutiner så att samma sak aldrig kan hända igen. Intressant logik...
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Wow
Dortmunder DAB och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.