Hej,

För cirka ett år sedan skaffade vi ett sommarställe med eget avlopp, vi har en tank för avloppet (enbart wc) och egen tank för annat vatten (dusch etc) som går till en reningsbädd som gör att det bara blir slam kvar.

Avloppstanken tömdes i september 2022 och då hade vi haft stugan i ca 5 månader. Nu när vi var på landet i helgen så gick larmet till avloppet, dvs avloppstanken var full igen. Vi har endast haft ca 13 övernattningar i stugan sedan september, varav vi under majoriteten av gångerna bara varit två vuxna. Är det rimligt att tanken ska kunna bli full så snabbt igen? Eller bör det vara något fel? Vi själva känner att det inte är rimligt, men vi är nya på området och skulle behöva få bolla med någon som är lite mer van.

Stugan är helt nybyggd och byggherren säger att allt är korrekt draget. Vi har inte problem med några rinnande toaletter.

Så frågan är alltså om det är rimligt att tanken blir full efter ca 13 övernattningar när vi enbart är två vuxna i hushållet som använder toaletterna?
 
Claes Sörmland
Nej det är inte rimligt. Ni måste då ha spolat i toaletten 64 gånger per övernattning med 6 l spolvolym i toaletten.

Det måste läcka in vatten i tanken från annat ställe än WCn.
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Det är inte rimligt.
Antag 10 spolningar per person och dygn. Varje spolning 6 liter
2*10*6*13 = 1560 l.
Tänkbara förklaringar
- falsklarm, tanken är inte full
- läckande tank så den har fyllts med grundvatten
- tanken tömdes inte helt vid föregående tömning.
Försök kolla tankens fyllnadsgrad manuellt.
Suger slambilen med eget rör till botten eller sker anslutning till koppling ovan mark med fast ledning till brunnen? I det senare fallet måste sugröret gå ner till tankens botten och inte sluta en bit upp.
 
Redigerat:
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
2 vuxna, 2 barn. 3 Kvbm tank. 100 nätter i snitt per år. Massa kompisar och barn över på besök nör vi är här. 2,3 tömningar per år. (Jag och grabben kissar dock ute)

Din tank eller din toa låcker garanterat. :)
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.