Med den senaste härjningen av tornados i USA började jag fundera lite kring hur ett normalt svenskt trähus skulle klara sig om det placerades i ett normalt amerikanskt villaområde som träffades av en tornado.
Man har ju lite fördomar om amerikanska hus och dom är väl normalt inte jätterobusta, troligtis är väl byggstandarden i tornadoområde lite över medel i landet men tycker man ser mest tändsticksmaterial på bilder där områden raderats ut.
Så vad tror ni, hur skulle en normal svensk villa klara sig?
 
Då en bekants sommarstuga drabbades av en tromb for taket på en flygtur på 10-20 meter men timmerstommen stod kvar. Då var det en liten svag tromb jämfört med de amerikanska.
 
C
J jonasz skrev:
troligtis är väl byggstandarden i tornadoområde lite över medel i landet
Tvärtom skulle jag vilja påstå, då det är varmt klimat i de mest drabbade områdena. Tror knappast man bygger tornadosäkra småhus i någon större omfattning, utan det är nog mest på sin höjd "storm shelters", dvs. något säkert krypin inne eller utanför huset.

Taket blåste bort på grannens hus i en fallvind härom året, så jag tvivlar på att svenska hus skulle klara sig så mycket bättre.
 
Det är ju inte så jätteofta man ser bilder där kommersiella fastigheter jämnats med marken, förvisso är det av mindre intresse för medier att rapportera om då det inte innebär personliga tragedier, så det borde ju rimligtvis gå att bygga tornadosäkert.
 
Det är inte bara vinden utan det kraftiga tryckfallet som kan åstadkomma skador (huset sprängs).
 
  • Gilla
Patrik440
  • Laddar…
M MagHam skrev:
Det är inte bara vinden utan det kraftiga tryckfallet som kan åstadkomma skador (huset sprängs).
Jo citat SMHI
"Utifrån beräkningar av bland annat det tryckfall som krävs för att åstadkomma den kondensation som bildar trombens molnslang, har man uppskattat att lufttrycket i centrum av en intensiv tromb kan vara ungefär 100 hPa lägre än i omgivningen.

I USA har man i enstaka fall lyckats utföra direkta mätningar av lufttrycket i en tromb, och dessa har visat på tryckfall i samma storleksordning."

Så ihop med de höga vindhastigheterna så får man ren sprängverkan när tromben drar fram.
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
Dessutom så måste man tänka på all bråte som snurrar runt i höga hastigheter i tornadon. Inte många trähus som klarar det, oavsett hur stark stommen är.
 
Är man intresserad av fenomenet var David Batras program ganska matnyttigt..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.