Hej
Vi tittar lite på hus och eftersom vi tittar på sådana som ej har hus tätt inpå så har dem oftast enskilt vatten och enskilt avlopp.

Vad är egentligen skillnad på enskilt och kommunalt, blir det större kostnader med enskilt?
Måste man fixa något? Alltså måste man göra någom om man har enskilt, ska det skötas på nåt sätt?

Betalar man för vattnet om man har enskilt? Står med en person i hushållet 700kr/år och det är ju verkligen ingenting men jag har kanske fattat det fel, förklara gärna för nån som inte har en susning.
 
Kommunalt vatten och avlopp innebär att kommunen dragit ledningar dit, och du betalar en avgift till dem för anslutningen och för din förbrukning.

Enskilt vatten kan vara en egen brunn, eller en brunn man delar med några grannar. Då är vattnet ofta billigare än kommunens, men man bör ta prover på det regelbundet, det kan sina om det blir torrt, och det kan bli en del driftskostnader när saker måste bytas ut.

Enskilt avlopp kan vara lite av varje, från en tank som måste tömmas av särskild bil, till små minireningsverk. Kan bli dyrt i längden, och kommunerna har ofta åsikter om att de ständigt skall förbättras, med relativt stora kostnader som följd. Man är också ansvarig för att se till att de fungerar.

Det är lite mer ansvar med enskilt VA än kommunalt. Är man normalhändig och har ordning på service och liknande blir det ofta billigare med enskilt än med kommunalt sett över en lång tid.
 
Det är en stor del av hushållen i Sverige som har enskilt VA, så det är inte på något sätt "konstigt". Som Swerot säger, så blir det ofta billigare med enskilt än kommunalt. Du får även lägre taxeringsvärde, och därigenom lägre fastighets-kommunal-avgift (eller vad den ska heta nu). Å andra sidan är det lite mer att sköta om. Pumpanläggningen behöver en viss tillsyn och skötsel. Fast det är inget märkvärdigt.

När du planerar att köp ett hus med enskilt VA behöver du ägna det lite omsorg. Vattnet kan vara av skiftande kvalitet. Smaka på det, titta om det är väldigt mycket avlagringar i porslinet. Fråga om de testat vattenkvaliteten. Är det en grävd eller borrad brunn? Finns det något filter installerat? Fråga om de haft problem med vattentillgången. Fråga även grannarna. Du kan också be att få göra ett eget test i samband med besiktningen. Titta på pumpanläggningen. Du ser åtminstone om den ser ny och fin ut eller om den är alldeles rostig och sjabbig. Ta dit någon sakkunnig att titta på den om du är tveksam. Även pumpens placering är viktig. Står den så man kommer åt den utan problem eller måste man krypa in under huset för att nå den?
 
Se också till att du har funderat på vad du gör när pumpen pajar på juldagens morgon tex. Har du en rörfirma med jour att ringa eller en dunk reservvatten eller? Det är en av de saker man betalar extra för när man har kommunalt. Ett samtal och service är på väg.

Det är ju "bara" en planeringsfråga men se till att ha gjort den iförväg. Vi hadde privat vatten i 20 år i föräldrahemmet men där hadde vi en röris i vattenföreningen plus ett antal fixare till så det var lugnt (fram till att bondef-n) flytgödslade åkern brevid brunnen med avsikt.....
 
mats_o skrev:
Se också till att du har funderat på vad du gör när pumpen pajar på juldagens morgon tex. Har du en rörfirma med jour att ringa eller en dunk reservvatten eller? Det är en av de saker man betalar extra för när man har kommunalt. Ett samtal och service är på väg.
Min erfarenhet är att strömavbrott är ett större problem än risken att pumpen pajar. Värmen klarar man hyffsat med kakelugn och vedspis. Pumpbrunnen till avloppet har tillräcklig reservkapacitet (fast vad spelar det för roll när vattenpumpen inte går). De gånger vi blivit utan vatten under de 7 år vi bott i vår nuvarande bostad har berott på elavbrott, det längsta drygt ett dygn. Men det går alltid att fixa vatten på nåt sätt.
 
Har man en grävd brunn klarar man sig länge med en hink och ett rep.
 
Det finns många lösningar. En 20L dunk man byter i med lagom mellanrum räcker också långt men det viktiga är att just ha tänkt igenom det hela i förväg. Ett serviceavtal med en firma kan ju räcka också
 
En vattenpump pajar inte bara så där huxflux. Har du en ejektorpump så hör man eller ser om den börjar bli dålig. Den får svårt och bygga upp trycket eller så ser man att den läcker vatten. Då kan man börja förbereda ett byte. Har man en dränkpump kan det nog vara lite värre och upptäcka ett fel. men som sagt´man märker ju vid kontroll om den har svårt och bygga upp trycket. I och för sig så kan nog dränkpumparna vara lite osäkrare rent elektriskt eftersom allt av förklarliga skäl sitter under vatten. En ejektorpump är det definitivt inga problem att upptäcka fel på.
Själv så bytte jag pump för ett par veckorsen i förebyggande syfte för den gamla var sliten. Känns tragiskt och krångla med detta till vintern
 
andersmc skrev:
...
När du planerar att köp ett hus med enskilt VA behöver du ägna det lite omsorg. Vattnet kan vara av skiftande kvalitet. Smaka på det, titta om det är väldigt mycket avlagringar i porslinet. Fråga om de testat vattenkvaliteten. Är det en grävd eller borrad brunn? Finns det något filter installerat? Fråga om de haft problem med vattentillgången. Fråga även grannarna. Du kan också be att få göra ett eget test i samband med besiktningen.
... och kolla radon...

Det är nämligen tämligen dyrt med ett radonfilter (jupp, vi har nämligen en radonett). Bra vattenkvalité efter installationen - före var det tôckna därna bäckerälgar så dä lös om vattne... (Över 2000 becqurel - 200 är gränsvärde :eek: ).

Lite meck ibland med den - men inte omänskligt efter att man kommit underfund med det hela. Jag har dränkpump på 90 meters djup så den är det inte mycket fixande med - däremot börjar jag fundera över att ha en större trycktank nu med radonetten, det tar slut så fort på renat vatten.

Så titta vad som finns och fundera över om du tror du kan lära dig de handgrepp som behövs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.