Hej!

Vilken typ av ”expertis” kan man anlita för att kontrollera varför det ser ut som det gör (se bifogade bilder). I taket och kring fönster i sovrummet ser det ut som mögelskador som uppkommit under senaste året..

Vem kan hjälpa mig att hitta felet? Samt avgöra om det är något jag eller föreningen för stå för och åtgärda.
Tack /A
 
  • Hörn av ett rum med mögel- eller fuktskador och smuts på väggen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vit hörn av rum med mögelskador och en del av gardinstång.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Dålig ventilation och låg värme brukar vara bovarna
 
Det är två delar här. Först bör man utreda varför det blivit så. Ventilation som fungerar dåligt är en sannolik orsak. Men det skulle även kunna vara någon läcka ovanför. Vad finns på våningen ovanför?

Men om vi då antar att grundproblemet blir åtgärdat (med stor sannolikhet föreningens ansvar), så återstår att fixa ytskikten i din lägenhet. Och det ligger på dig att göra, även om skadan är orsakad av ex. dålig ventilation som föreningen borde åtfgärdat.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
Håller med om att bristande ventilation och kondensbildning är den huvudmisstänkta orsaken till mögeltillväxten.

Just det faktum att det finns påväxt i hörn samt även fönster talar för bristande ventilation i förhållande till den fuktbelastningen i lägenheten. Fuktbelastningen avgörs av hur många människor som de uppehåller sig i rummet samtidigt under en viss tid samt duschande. Inläckande vatten låter högst osannolikt eftersom möglet dyker upp på olika ställen som är klassiska kondenspunkter.

En första fråga är hur ser ventilationen ut i rummet? Är alla tilluftsventiler öppna som de ska? Har tilluftsventiler tapetserats över eller annars avlägsnats av tidigare innehavare av lägenheten. Beställ ett utdrag ur senaste OVK-protokollet från föreningens styrelse så att du kan se vad det står om ventilationen och om det finns anmärkningar på lägenheten.

Under tiden detta undersökts så är det lämpligt att tvätta bort möglet. Möglet kan reta och i värsta fall ge allergier. Det görs med diskmedelsvatten och en svamp med skrubb, Vill man vara riktigt noga kan man eftertorka med 20% Klorinlösning så resterna av möglet inaktiveras. Det tycker jag man kan kosta på sig.
 
  • Gilla
Fadai
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.