Är precis inne i en köksrenovering och tänkte höra med er vad som gäller om man ska dra ut rör från fläkten i spishällen i en köksö. Hällen har alltså inbyggd fläkt.
Tanken är att dra ner med siemens rör ner genom köksön sen borra ett hål ner genom betonggolvet ner till källaren. Precis under golvet blir det en 90 graders böj och sen ett rakt rör i källartaket med ett hål ut i källargrunden. Ca 2,5m långt rör. Huset har tegelfasad ovanför källarväggen.
Nåt man ska tänka på när det gäller ev brandskydd i detta? Ska man ha isolering på rören tex? Brandspjäll?

Tack på förhand!
 
Rören skall alltid vara brandisolerade där de går utanför köket, men även där de går inkapslade i köket.
Det skall vara obrännbara material runt utloppet, och 1 - 1,5 m (kommer inte ihåg exakta måttet) uppåt från utloppet (tänk en kraftig låga rakt ut genom röret som får lufttillförsel från din kraftiga fläkt).
Brandspjäll kan i vissa lägen ersätta en del av det övriga brandskyddet, men det är en djungel av regler. Det låter även som du kommer att ha några krökar. Det måste gå att rensa med raka verktyg från resp. riktning, har du mer än en krök, så skall det finnas en renslucka vid krökarna. Och osäker på om det är OK med renslucka i en trång krypgrund.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
BirgitS
Sen är det viktigt att det inte är någon risk för att den osiga luften går in som tilluft tillbaks in i huset, dvs. det får inte finnas någon tilluft i närheten av utblåset.

Områdesansvarig sotare har koll på brandsäkerheten.
Det kanske också behövs en bygganmälan till kommunen om ändrad ventilation och en kontroll av sotaren innan fläkten tas i bruk.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.