I vår bostadsrätt från 1969 har vi ett badrum som tidigare endast haft ett badkar. Vi planerar nu att sätta in en toalett där. För att kunna göra detta måste vi bila upp golvet och ändra stickstammarna. Vi har varit i kontakt med en firma som kan göra bilningsjobbet åt oss. De sa dock att det kan hända att de råkar bila "för långt" och då komma ner till grannen, varför de rekomenderade oss att kolla upp våra försäkringar ordentligt. Jag undrar om jag vågar anlita denna firma? Hur vanligt är det att man bilar för långt? Om firman har behörighet borde väl försäkringen täcka?
 
Hände oss på kontoret för ett antal år sedan. Stambytet i lägenheten ovan fick ett titthål ner till oss.

Tydligen inte helt ovanligt.
 
Gör man det noggrannt så kan man klara att bila utan att gå igenom även om det är så lite som 20-30 mm betong kvar under. Men det tar lite tid att finlira så förstås.
 
Inte helt ovanligt att man satte gb direkt mot formplyfan, det märker man först när man kör bort brunnen.

Jag tyckte det är seriöst när man nämner problem som kan uppkomma i arbetet.
 
Hemmakatten
Okej, men tar firman inget ansvar (eller har försäkring) om så sker? Det kan väl inte vara helt på beställarens ansvar, eller?
 
Visst kan det vara bra om firman informerar om vad som "kan" hända men sen att dom låter kunden kolla sin hemförsäkring lät lite lustigt.
 
Nu är ju detta inte en så stor grej som det låter som. Det är i regel bara lite spackel och målarfärg som behövs sedan, så att man skulle behöva blanda in ett försäkringsbolag låter konstigt.
 
Hej,

Vad man bör tänka på i detta fall är att man i 99,9% av fallen skall ha tillstånd från föreningen för att få göra ingrepp på avloppet. Man måste ha en hemförsäkring med så kallat bostadsrättstillägg eftersom man som innehavare av bostadsrätt är ekomomiskt ansvarig för skador på lägenheten gentemot föreningen, inte den inhyrda kontraktören om denne inte direkt har kontrakterats av föreningen. Vid större skador som täcks av föreningens försäkring är man som orsakande medlem ekonomiskt ansvarig för självrisken på försäkringen vilken är vanligen i storlek på ett par basbelopp (2007 40 300:- /basbelopp), det är här bostadsrättstilläget i hemförsäkringen kommer in i bilden.
En seriös firma har rimligtvis en "ansvarsförsäkring" eller liknande, men som jag skrivit tidigare vänder inte föreningen sig till firman utan till innehavaren av bostadsrätten. Till firman vänder sig kontraktören. Ersättningsnivåerna på de olika försäkringarna kan skilja sig så man ska se till att själv ha torrt på fötterna!

Nu borde det inte vara ett större ingrepp. Man sågar några parallella snitt i golvet och knäcker betongskivorna mellan snitten i golvets riktning för att inte komma ner till grannen under. Ska man dra om rören i annan riktning kan man få problem med armering, då blir det en helt annan historia.

Men se för guds skull till att vara försäkrade. Det är inte många hundralappar bostadsrättstillägget kostar. Se också till att få tillstånd av styrelsen (skriftligt).
 
Tack för alla tips och råd! Jättebra att tänka på allt detta innan vi anlitar någon firma. Vi har bostadsrättstillägg till vår hemförsäkring så det borde ju täcka kostnaderna för ev. missöden. Ska kolla upp om firman har någon slags försäkring också.
 
Det är ganska vanligt att man bilar igenom i lite äldre hus. Ofta är det kanske bara ngn cm betong kvar under brunnen. Då spricker taket lätt i våningen under. Frågan är om det ens går att ta på försäkringen om det händer.. Ska det gå på firmans försäkring så har de ändå så hög självrisk så de lika gärna kan göra om taket hos grannen gratis isåfall.
Tror det är bäst att kolla med föräkringsbolagen först
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.