Hej!

Har någon varit med om att ta bort ett servitut?

Vår grannfastighet har ett servitut som innebär att de kan köra ut timmer ur skogen över vår gårdsplan (5 meter från vårt hus).

Just nu är vi och ägaren av grannfastigheten överens om att denna möjlighet inte skall utnyttjas. Vår granne har spärrat infarten till skogen så att ingen skall kunna köra den vägen. De har en annan väg ut ur skogen som de utnyttjar för att ta ut timmer.

Vi har fått hem blankett för fastighetsreglering från Lantmäteriet där vi och ägaren av grannfastigheten gemensamt kan ansöka om att ta bort servitutet.

Om vår granne mot förmodan inte skulle gå med på att gemensamt ansöka om att servitutet ska tas bort kan man ansöka om en tvångsförrättning hos Lantmäteriet. Våra respektive argument kommer då att vägas mot varandra.

Är det någon som har erfarenhet av en tvångsförrättning och vilken typ av argument eller förhållanden som gör att Lantmäteriet upphäver ett servitut?

Blir mycket tacksam för hjälp!
 
Skulle tro att det ska ganska mycket till för att man ska kunna få ett servitut upphävt om ni inte är överrens om det. Möjligen går det om förhållandena har ändrats så mycket så att grunden för servitutet (funktionen) inte längre finns?

Försök komma överrens med grannen så går det mycket lättare.
 
Tre syskon äger skogen.

Den förste brodern är överens med oss om att hålla infarten till skogen stängd. Vad den andre brodern och systern tycker vet vi inte.

Servitutet upprättades 1963. Sedan dess har det tillkommit en utfart från skogen norr om vår fastighet, vilken används för all transport av timmer.

Vägen över vår gårdsplan har använts dels av allmänheten dels av ett jaktlag. Jaktlaget ägnade sig åt drevjakt från bil, först körde de in över vår gårdsplan för att driva rådjur i skogen, sedan ut den andra vägen, eller tvärtom.

Allmänheten har kört upp skräp olovandes, ridit, cyklat, promerat, parkerat bilen för svampplockning m.m. Tar vi bort servitutet kan vi spärra av gårdsplanen och förhindra dessa aktiviteter. Gärna friluftsliv, men inte 5 meter från vårt köksfönster.

Vi är inte helt hundra på att vi kan få alla tre ägarna att gå med på att häva servitutet. Det är därför vi är intresserade av att komma i kontakt med någon som har fått ett servitut upphävt genom en tvångsförättning.
 
Om servitutet innebär en rätt för markägaren att köra ut timmer torde ni vara i er fulla rätt att spärra av vägen hur ni vill så länge ni ger en nyckel till ev grind till markägaren. Markägarens servitut innebär inte någon slags allemansrätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.