Brukat titta på Husdrömmar och reagerar på att folk bygger så stort och på att många väljer stora glaspartier.
Även om man väljer tregalsfönster med ultralågt U-värde funderar jag på hur det blir att värma upp huset.
Vilket är bästa valet om man tänker på uppvärmningskostnaden ? Stora fönsterpartier alstrar mycket värme om solen ligger på men skulle uppvärmningskostnaden bli lägre om man valde ca 540 cm tjocka väggar.
 
  • Gilla
ulfben
  • Laddar…
Har också funderat endel kring detta. Men tänkt mer i banor att med rätt takvinklar, takutsprång tillsammans med material val på golv och väggar så kan man låta dem belysas av solen på vintermånaderna och lagra värme. Medans fönster och därmed golv plus väggar skuggas under sommaren och förblir svala med rätt material.
 
Redigerat:
Då jag studerade till ingenjör (Batchelor nivå) fick vi lära oss att i vårt nordiska klimat är stora fönster alltid värmetjuvar totalt sett under året. Dessutom stjäl de mest värme på vintern när det är brist på energi. På sommaren kan det rentav bli för varmt inomhus och dä krävs kylning som stjäl ännu mer energi.
Läraren var en av Finlands större exerter på byggfysik och han hade räknat på det.

Folk tänker inte........
 
  • Gilla
skogaliten och 1 till
  • Laddar…
Sen är det ju naturligtvis stor skillnad vart i landet man bor. Ystad eller Kiruna. Eller om man rent av bygger ett hus ännu längre söderut i Europa. Ett stort fönster med rätt utsikt blir ju ett konstverk som förändras från dag till dag och kan vara värt sin extra energikostnad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.