http://www.e24.se/dynamiskt/familjeekonomi/did_14498929.asp

Känns ju inte så lustigt, börjar man nu så är huset inte färdigt förrän till hösten, och då får man binda lånen till betydligt högre räntor.

Är det någon som tvekar eller avstår pga av alla samtydiga prognoser om höjda räntor? Verkar ju inte så.
 
Nu är ju inte 6% speciellt högt, utan fortfarande en rätt normal ränta i ett internationellt eller historiskt perspektiv - det var väl så sent som 98-99 vi hade sådana räntor senast!

Klarar man inte alls av 6-7% ränta så har man nog tagit sig lite vatten över huvudet, oavsett vad prognoserna säger om 2008/2009.
 
Tror inte vi skall titta alldeles för mycket på historiken. Är en stor skillnad jämfört med så som det varit, det är att vi är indirekt bundna till den stabilaste valutan i världen, Euron. Om Sverige skulle divergera med räntorna jämfört med övriga Europa - ja då kommer lånen att flyttas.
Men runt 7% kan nog vara maxräntan innan folk flyttar sina lån, så det bara måste man klara av.

Tror tyvärr det är många som byggt de senaste åren som inte räknat med kring 7% och som får det svårt att bo kvar i sina hus.
 
Jag tror inte de flesta har kalkylerat med 7%, för något år sedan när räntan låg på ca 3% sa bankerna till en att man skulle kalkylera med så man klarade höjningar på 2-3%. Och där är vi ju snart.

Vad händer då när räntan stiger så mycket och för många har lånat för mycket. Bromsar staten upp det eller riksbanken, eller blir det en ny kris?
 
Vad händer då när räntan stiger så mycket och för många har lånat för mycket. Bromsar staten upp det eller riksbanken, eller blir det en ny kris?
Nu tror jag inte att det är så många som lånat för mycket. En genomsnittlig villa i landet kostar runt 1.5 miljon, och det är dessutom väldigt få sådana som är fullt belånade. Även om enstaka hushåll lånat för mycket är det knappast något problem för bostadssektorn i allmänhet.

*OM* vi skulle få ett sånt ränteläge är det knappast troligt att riksbanken skulle "bromsa" för att hjälpa låntagare, ens om man ville. Alternativet är att låta ekonomin överhettas, och det skulle tio gånger värre mot hela landet.
 
Tänker mer på nya bostäder kostar ju ca 3miljoner, och unga barnfamiljer lär ju inte ha haft så mycket att sätta in.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.