ok, så om vi renoverar badrummet på bottenvåningen med dusch. toalett och handfat, och bygger ett till badrum på övervåningen så behöver vi inte tänka på några speciella handikapsregler eftersom att kök och badrum finns på bottenvåningen.
Däremot om vi "bara" har toalett och handfat på bottenplan efter renoveringen och har badrummet på övervåningen så kan det bli tal om att övervåningen skall göras nåbar för en rörelsehindrad.
Har jag fattat rätt?
Tack för att ni tar er tid. MVH Johan
 
johan124 skrev:
Däremot om vi "bara" har toalett och handfat på bottenplan efter renoveringen och har badrummet på övervåningen så kan det bli tal om att övervåningen skall göras nåbar för en rörelsehindrad.
Har jag fattat rätt?
Inte riktigt så.

Toaletten i bottenvåningen måste enkelt kunna ändras till ett badrum som kan serva en handikappad.
Det skall m.a.o. vara så stort att man kan snurra runt med en rullstol där (svängdiameter på 1,3m), vara tillräckligt stor dörröppning att man kommer in med rullstol, finnas plats för en hjälpare bredvid toalettstolen som kan assistera vid toalettbesök samt ha golvbrunn så att man kan montera dit en dusch om behov uppstår.
Om man inte kan tillgodose dessa behov på toaletten på bottenvåningen skall ovanvåningens nya badrum göras åtkomligt (vilket innebär hiss)

OM ni däremot gör om det befintliga badrummet på bottenvåningen på sådant sätt att ni behåller placering av golvbrunn samt avlopp till WC och handfat och nöjer er med att förnya ytskikten och ta bort bad/dusch så har ni inte förändrat badrummet. Ni har bara renoverat.
 
Johan124, du behöver inte ansöka om bygglov (måste dock göra en bygganmälan) för att inreda ett nytt badrum i befintligt hus, se här: http://www.stockholm.se/Extern/Templates/PageWide.aspx?id=88329
Därmed borde du kunna inreda dina badrum som du vill utan att tänka på handikappnormer. Däremot verkar det som om många kommuner ställer motkravet att huset i viss mån måste handikappförberedas om man vill ha bygglov till en utbyggnad. Som Pinebar beskriver ovan så fick de fixa badrum enl norm på nedervåning trots att den utbyggnad de planerade att göra inte alls involverade badrummet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.