Skulle vilja bygga ett altantak på ca 34m2 där halva är inglasad och andra Halvar bara är ett rent skärmtak.
Problemet är att kvarvarande byggyta på tomten är 23m2

Räknas hela altantaket in i byggyta eller bara den inglasade delen?
 
Ja det gör det.
 
Det kan bero lite på utförande. Du har rätt att bygga 15 kvm skärmtak till huvudbyggnaden bygglovsfritt. Men det skall då vara just ett skärmtak. Om det ex. är en förlängd takfot (Alltså när man har husets vanliga tak utdraget över altanen) så räknas det inte som skärmtak.

Om då "skärmtaksdelen" av din utbyggnad ses som en "förlängning" av det inglasade taket, så kan det kanske inte räknas som bygglovsfritt skärmtak.

Men oavsett, så brukar man kunna få igenom uppmot 8 - 10% överyta (Alltså i förhållande till byggrätten) som mindre avvikelse vid bygglovsprövning. Finns dock inga garantier för det.
 
O
Om du inte nyttjat attefallsreglerna tidigare skulle du ju kunna skicka in anmälan för det inglasade uterummet först om du kan nöja dig med 15 kvm (BTA). Sen när du fått slutbesked så kan du söka lov för det resterande skärmtaket och bygga det sen efteråt.
 
Fast det är väl lite synd att förbruka attefallsutbyggnad för så lite takyta. Man får (enl handläggare jag pratade med bara nyttja attefallsutbyggnad en gång. Så bygger du 7 kvm attefallsutbyggnad så kan man inte komma senare och bygga 8 kvm ytterligare någonstans på huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.