Tjenare
Har en contura kamin i huset, ca 10 år gammal, täljsten.
Problemet är att den alltid har gett så dålig värme, de är liksom varmt närmsta metrarna runt den, 10 m ifrån är den typ verkanslös trots en hel dags ledande. Öppen planlösning, hur byggt 1988, luften till kamin tas utifrån. Är det kamin som helt enkelt är för dålig ? Eller är det något knas med den? Sotaren har aldrig haft något klagomål.
 
Prova att köpa en kaminfläkt som du ställer ovanpå kaminen. Inte så snyggt men hos oss hjälper den till att få bort värmen. Kostar från 300kr
 
Det är flera parametrar inblandade här.
1) Hur stor effekt kaminen avger.
2) Hur stor yta den ska värma.
3) Hur stor värmeförlust huset har.
4) Hur välventilerat/dragigt huset är.
5) Hur väl värmen från kaminen sprider sig i huset, och inte stannar uppe vid taket.

Har man öppet upp till nock så är det nog dit värmen söker sig och då märker man inte av den. Klassiska rejäla propellrar i taket löser det problemet.

Sedan måste det nog också till ordentliga luftrörelser i huset för att värmen ska sprida sig.

Kan nämna som jämförelse att vi har en rejäl kamin med inbyggd fläkt, (modell stor och bullrig, men rejält luftflöde vid maxfart). Trots det så är rumstemperaturen ca 5C lägre 10 m bort rakt framför kaminen än i det rum kaminen står efter en dags eldning. Då har vi iofs en extremt sluten planlösning med många små rum, men de ligger i fil dit kaminen pekar. Så mer än 2-3C går det inte för oss att få upp temperaturen 10 m bort. Oavsett hur länge vi eldar. Där ligger balanspunkten mellan tillförd värme (=kaminen) och husets värmeförluster.

Vårt hus håller i bästa fall 80-tals-standard på isoleringen, dvs 10-12cm glasull.
 
  • Gilla
Norrtull och 1 till
  • Laddar…
Vad har du för modell och vad väger den?
 
buspojken buspojken skrev:
Tjenare
Har en contura kamin i huset, ca 10 år gammal, täljsten.
Problemet är att den alltid har gett så dålig värme, de är liksom varmt närmsta metrarna runt den, 10 m ifrån är den typ verkanslös trots en hel dags ledande. Öppen planlösning, hur byggt 1988, luften till kamin tas utifrån. Är det kamin som helt enkelt är för dålig ? Eller är det något knas med den? Sotaren har aldrig haft något klagomål.
Din upplevelse kan bero på flera orsaker som hur bra isolering ytterväggar du har och därmed deras yttemperatur. Vill minnas det var i slutet på 1900-talet (jag är 81 år nu) det infördes krav på ”operativ temperatur OT. Det har man glömt nu. Bakgrund är att den temp man upplever kallas Operativ Temperatur. Det är medelvärdet mellan lufttemperatur och omgivande ytors temperatur ( golv, väggar, fönster och tak). ROT är riktad operativ temp. I viss riktning som mot en yttervägg med fönster. Samtidigt var krav att största skillnad i operativ temp i olika riktningar får högst vara 5 C.
Om man åt en sida har kall yttervägg och andra sidan en varm kamin blir skillnaden så stor att den kalla sidan känns obehaglig. Det är en bra förklaring till att man placerar värmeelement under fönster för att höja den riktade operativa temperaturen mot ytterväggen. Bestämmelsen kom till för att begränsa fönsterstorlekar men det bryr sig inte arkitekterna om. Om de hört talas om kravet ansåg de det får lösas av värmetekniker.
 
Har en 2 ton tung Tulikivi täljstenskamin.
Hund sover på kudde framför tänd kakelugn med prydnader och konst på väggarna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ligger utetempen på -10 grader ute, så eldar vi ungefär 2 timmar varje morgon och kväll. Håller trivsam temp hela dagen i kåken på 128 m2 som har öppen planlösning. Ingen annan värmekälla. Inga takfläktar. Täljsten är fenomenalt bra på att ta upp och lagra just värme.
Vi brukar också ställa toadörrarna lite på glänt.
Har ett FTX, främst för ventillation och ta vara på lite värme. Dess interna värmeelement är bortkopplat redan från början. Lägger hellre in en kubbe till på brasan.

Visst blir det väl varmt åt hunden, där hon ligger, men annars känner vi ingen större strålningsvärme, på avstånd längre än 5 meter från glasluckan.
Själva kaminen i övrigt strålar inte mycket värme. Du blir inte svett om du står bredvid kaminen, när den eldas

När kaminen är som varmast, kan man inte hålla handen emot sidorna nån längre stund. Man bränner sig dock inte.

Hela konceptet med sån här kamin, går ut på att varm luft stiger upp mot taket. Ned efter alla väggar och fönster. Utefter golven in till kaminen.
Dras upp efter kaminens sidor, då varmluft stiger upp mot taket .... o s v.
 
Redigerat:
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
Så att du inte känner nån värme på 10 meters avstånd är helt i ordning.
Men värme avges lång tid efter det att elden falnat.
 
Redigerat:
Vill du ha maximal värme, för mys mm på kort tid, så behöver du en braskamin av nåt slag.

Tyvärr är det så med dessa, att när elden falnat, så dröjer det inte länge förrän värmen uteblir.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.