Otroligt dum fråga. Om jag har 3 element uppe vs 1, borde väl de i princip dra lika mycket el för att värma övervåningen men värmen blir jämnare?
 
Z Zlatje skrev:
Otroligt dum fråga. Om jag har 3 element uppe vs 1, borde väl de i princip dra lika mycket el för att värma övervåningen men värmen blir jämnare?
Man kan väl säga att om du i båda fallen värmer lika mycket, d.v.s. får samma medeltemperatur så kommer de att dra ungefär lika mycket (pratar vi helt teoretiskt och lika uppvärmning så precis lika mycket).

I verkligheten kan du själv fundera hur värmen är idag. Om det ensamma elementet inte klarar av att värma upp hela övervåningen (vissa delar eller rum är kallare än andra) så kommer ju fler element kanske värma upp bättre, vilket gör att fler utrymmen är uppvärmda och det kommer innebära högre elanvändning. Men om elementet idag har en högre inställning på termostaten för att kunna värma upp andra utrymmen (vilket gör att platsen där elementet idag sitter är varmare än nödvändigt) så kanske behovet istället minskar.

Så inte helt lätt att svara på beroende på verkliga förutsättningar, men man kan väl säga att det bör dra ungefär lika mycket och bör ge en jämnare temperatur.
 
  • Gilla
  • Älska
Oldboy och 1 till
  • Laddar…
Man får jämnare temperatur med fler radiatorer men med lägre effekt än en radiator med hög effekt.
 
Man kan väl sammanfatta, att elförbrukningen styrs egentligen inte av hur mycket el olika element drar. Utan av hur mycket värme som läcker ut ur huset. Är innetemperaturen högre så ökar värmevandrlingen genom väggar/tak/fönster osv. och elementen behöver tillföra mer värme (och drar då mer el) för att upprätthålla temperaturen.
 
  • Gilla
sune09 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.