E
Vad är det för hus som skall stå där.Är det lösvirke eller prefab hus.Hur som helst är det inga problem att ta upp armeringen på två sidor och göra om det, det är ca 5 timars jobb.Var skall ni bygga någonstans.
 
Det är väl också så att om nu rörisen fick problem så finns det en risk att avloppsrören inte kommer upp rätt.
 
Ibland oroar man sig (kanske) i onödan. Åkte ner till tomten i morse laddad till tusen. Var beredd på mothugg. Möttes istället av stor förståelse och ett löfte om att det skulle fixas till under dagen. Men jag släpper det samtidigt inte riktigt. I kväll tänker jag återigen stå där nere med måttband i högsta hugg och dubbelkolla allt minst 11 gånger. Speciellt alla rördragningar.
 
Man ska oroa sig, tyvärr... När de gjöt krypgrunden till vårt hus hade de på något sätt lyckats hålla ritningen uppochner. Plintarna till balkongen satt på fel sida och VA var draget till fel hörn. Vi upptäckte det av en slump dagen innan huset skulle komma. Som tur var så var grunden helt symmetrisk så det blev inga större ingrepp för att rätta till det men jag fasar för vad som hänt om vi inte påpekat det... Balkong och altandörr i norr rakt mot grannen och entrédörren på andra sidan huset från grinden sett.
 
När du ändå är där med måttbandet så kontrollmät diagonalerna också. Om de gör fel på längdmåtten så är det ju ingen garanti att de fått vinklarna räta.
 
Vi hade toleranser på +-5mm på husgrunden till vårt hus men det blev ändå ca 3cm fel till slut. För litet på ena kortsidan. Det löstes genom att sätta syllen på rätt ställe så vi fick panelen längre ut än den borde varit. Hade den varit större hade det blivit svårt att fixa till det. Nu planerar jag lägga på mer rappning på väggen som blev fel för att minska lite på utseende missen. (Vi gjorde grunden själva så jag är väl rätt nöjd ändå.. Vi sparade nästa ca100" kr för våran arbetsinsats)
 
Man ska tydligen visst oroa sig.
Kom ner till tomten igår. Och visst hade dom gjort grunden större. Men med en del påföljder. För det första tyckte jag inte att det var speciellt snyggt med smala små bitar av kantelement instoppade för att förstora grunden. Ena hörnet på grunden lutad neråt. Tyckte även att elementen inte låg ordentligt kant i kant. Du kunde känna och se skarvarna ganska mycket enl. mig. När dom flyttade ut kantelementen så blev det glipor i cellplasten. Det har dom löst genom att flytta det översta lagret men i det undre är det ju som en ram på ca 2cm bredd runt hela grunden som då totalt bara har ett lager isolering. Spände även upp ett snöre och upptäcker att det inte heller är vågrätt! Kantelementen gjorde dykningar på ca 1 cm lite här och var. På allt hade dom även armerat igår.
Kunde inte hålla mig utan ringde grundläggaren när jag var på plats. Fick återigen höra att det fixar vi. Gliporna i cellplasten skulle fyllas med fogskum. (Som vi iom armering mm aldrig kommer kunna kontrollera.) Kände mig lite villråd efter samtalet. Vet ju inte själv vad som är ok avvikelser så jag ringde även min KA. Han tyckte inte att det lät bra alls. Han skulle försöka komma ut och titta på grunden förhoppningsvis idag.
Fortsättning följer....
 
Mikael_L
Tråkigt att få såna här trubbel, särskilt då det är bråttom och pressat :(

Att fylla glipor med fogskum är nog OK, det är vanligt att göra det. Nu vet jag inte om sådana här större glipor är något problem, men det tror jag inte.

Att kantelementens ovansida vågar lite behöver inte vara något större problem, då ytterpanelen antagligen täcker kanten så den ändå inte syns. Det ställer krav på gjutarna att mäta mer noggrant, så dom inte luras av kanthöjden.
Eller vad säger ni andra?

Detta beror givetvis även på vad för hus ni ska ha, stenhus så är det väl stor risk att kanten syns, men kanske även vissa panelade hus beroende på hur långt panelen går ner.
Men är ovankanten ojämn finns det också anledning att titta noggrannare på hur det ser ut under, kolla så dom står tätt och fint på ett ordentligt packat underlag. För risken är att elementen står dåligt, på ojämnt underlag och rider på någon kant eller så.

Men det riktigt svåra problemet är fula skarvar och lutande element, jag vet inte om det finns något enkelt sätt att fixa sånt, om det t.ex. går att spackla eller putsa över i efterhand på något tillfredställande sätt.

Du får inte ta det jag skriver som någon expertåsikt, för det är det inte.
 
Jag får helt enkelt tro att allt kommer att lösa sig på ett eller annat sätt.
Fogskum är ju troligtvis ok. Provlemet är att de är övertäckta upp till 2m. Alltså helt omöjligt att veta om dom fyllt eller bara duttat i kanterna och tyvärr så är mitt förtroende för grundläggaren lite naggat i kanten just nu. Vet inte hur stor roll dessa glipor spelar egentligen.
Vågningen på kantelementen är kanske oviktigt för syns skull men hur blir den gjutna plattan?
Har funderat på skarvarna och kommit fram till att om han inte kan fixa ett godtagligt utseende så far han väl helt enkelt stå för en putsning senare.
Stör mig även på att dom lagt ner jobb för att rätta till felet med storleken på plattan men ändå inte lyckats. Plattan är alltså fortfarande 1 cm för kort och 1 cm för smal. Detta är dock enligt KA helt ok. Men som någon sa tidigare i tråden; Gör om och gör rätt!
Det kanske är ok alltihop men har man börjat irretera sig så far tankarna snabbt iväg....
 
Det där med att kantelementen inte är i våg tycker jag låter illa. Nu vet jag inte hur gjutarna tänker bära sig åt för att betongen i våg, men nog måste det vara betydligt svårare om kanten inte är jämn. Det innebär att de på något sätt måste få betongen att sträcka sig ovanför kantelementen. Det kanske går med något proffsknep, jag är också bara amatör.
 
andersmc skrev:
Det där med att kantelementen inte är i våg tycker jag låter illa. Nu vet jag inte hur gjutarna tänker bära sig åt för att betongen i våg, men nog måste det vara betydligt svårare om kanten inte är jämn. Det innebär att de på något sätt måste få betongen att sträcka sig ovanför kantelementen. Det kanske går med något proffsknep, jag är också bara amatör.
Precis min tanke....
 
Blir ju också ett isoleringsproblem där iom att det inte blir någon cellplst utanför den betongen. Kanske går att fixa med mer fogskum men nog vill jag ha KA på plats alltid och ett protokoll på det hela.
 
Var nere och tog lite bilder nu i morse. Det kan ju inte vara mening att det skall se ut så här?
 
  • September 011.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • September 024.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Att ovankanten inte är helt jämn behöver du inte oroa dig för, 10mm kanske är lite mycket, men inte ovanligt. De flesta som gjuter villa-plattor lasergjuter numera och då behöver man inte bry sig så mycket om kanten runt. Det förutsätter dock att man är duktig på att gjuta :)

Att formen inte står riktigt exakt i skarvarna kan bero på lite olika saker. Ibland är blocken lite banan-formade och det måste man ibland kompensera genom att göra en skarv som blir mindre snygg - för att man inte ska få en grund som är för stor (mycket värre än att göra en som är för liten) Sätt upp ett snöre längs hela linjen och se om det kan vara så. I övriga fall anser jag det vara slarv. Vet inte vad toleransen är men vid en slutbesiktning brukar besiktningsmannen skriva "större springor mellan sockelelementen mjukfogas" i protokollet.
 
Det är inte helt snyggt o du gör rätt som klagar. Emellertid tycker jag inte att det är så farligt att du behöver oroa dig för att du får en dålig grund eller att huset kommer stå snett. Jag tycker att det är inom toleransnivån.

Egentligen är armeringen och betongkvalitet mycket viktigare än att gjutformen ligger exakt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.