Har en nergrävd oljetank som skall fyllas med sand. Vet inte var manluckan ligger och marken är asfalterad. Finns det möjlihet att blåsa in sanden genom påfyllningsröret för att fylla tanken ända ut i kanterna? 6 kubik lättflytande betong känns lite dyrt....
 
Borde inte manluckan vara på ovansidan om det är en nedgrävd tank?
Så är det på vår i alla fall. Den skulle ju grävas upp och besiktigas lite då och då när den användes.
Vi "hittade" vår när vi skulle dränera om. Den var då redan tagen ur drift och fylld med sand. Detta hade förmodligen gjorts via manluckan, men sanden räckte inte ända upp ute i ändarna av tanken. Så vi skar sönder vår tank, både i överkanten och borrade hål i nederkanten. Sedan fyllde vi den ordentligt med sand och jord. Vår tank ligger under vår bilparkering och vi vill inte ha några mystiska hålrum i marken under den.

Jag tror att det är svårt eller omöjligt att fulla tanken med sand via påfyllningsröret. Till att börja med måste det ju finnas ett annat hål där luften i tanken kan åka ut och så tror jag att det blir svårt att få sanden att fylla upp tanken ute i kanterna. Sand flyter ju inte ut på samma sätt som vätskor gör, den lägger sig ju i en hög.
 
Kontrollera de regler som finns för nedgrävda oljetankar. Tänk efter, tanken måste saneras, dvs om du skulle ha en halv kubik olja i den kan man inte bara fylla på sand! Oljan lär inte sugas upp av sanden, endast blandas, skulle det sedan bli ett hål i tanken kan kvarvarande olja rinna ut.
 
Nej du kan inte fylla tanken från påfyllningsröret. Nuförtiden fyller man tankar med makadam som man blåser in med en sug/blås bil. Men den måste vara sanerad av en aktoriserad firma först. en tre kubikare kostar runt 3-4k att fylla. Har fyllt många sådana tankar.
 
Som andersS säger, kontrollera vad som gäller och gör det två gånger med både t.ex. ragnsells eller annan besiktningsfirma och kommunens miljökontor. Det är inte säkert att kommunen godkänner att lämna kvar sandfyllda tankar hur som helst utan provtagning eller andra påfund. Bäst är att gräva upp den och skrota den, då kan förhoppningsvis ingen komma i efterhand och krångla.
 
manluckan ligger oftast mitt i tanken, och mitt i.

Har den förra ägaren asfalterat över tanken utan att tänka sig för???
 
Det är ju inte säkert at man vet att det finns en utrangerad oljetank i marken vid huset.
Vi köpte dödsbo och det var ingen där som sa att det fanns en oljetank i marken. Vi hade nämligen en inne i huset också, så vi hade ingen egentlig anledning att anta att det skulle finnas en till i marken utanför. Vi hade lätt kunnat asfaltera över den om vi inte hade valt att dränera om först.
 
Staffans2000
vet du att den inte redan är sandfylld?

Alt. 1. Gör ingenting. Det låter osannorlikt att ett avgrundslikt hål plötsligt slukar allt ovangjord. Om tanken hinner rosta sönder medan ni äger huset lär nog marken sjunka "pö om pö".

Alt. 2. Leta upp tanken och titta in. Den kanske redan har "sanerat" sig själv genom rosthål där olja runnit ut och vatten runnit in. Om inte, sanera den själv med trasor o. dy. Fyll den, gräv igen = klart.
Kommungubbarna ha säkert tillräckligt att göra med att förbättra livet för oss. Det känns onödigt att belasta dem med mera jobb, som ex.vis. existensen av din gamla oljetank.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.