8 535 läst · 42 svar
9k läst
42 svar
Effektiv eldstad - Rökgastemperatur
Har nu letat i timmar och hittat denna. Bifogar bilder på manualen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
.
Kaminen duger att göra mat i...
Först rundbryning av älgsteken
In i ugnen för sjudning på låg värme, redan på morgonen.
Slänger i lök o morötter sen eftermiddag.
Klart under kvällen.
Usch vad jobbigt att laga mat
Visa bilaga 491413
Kaminen duger att göra mat i...
Först rundbryning av älgsteken
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
In i ugnen för sjudning på låg värme, redan på morgonen.
Slänger i lök o morötter sen eftermiddag.
Klart under kvällen.
Usch vad jobbigt att laga mat
Visa bilaga 491413
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Tung Björkved är som en drog för folk.H Hybro skrev:.
"Det betyder inte att vedspisen är effektiv, utan att den sannolikt har så dålig förbränning att den aldrig kommer upp i höga temperaturer."
" I den teoretiska världen...."
Ja, du har nog rätt.
Ingen större värme i skorstenen. Så dit lär den inte gå i större mängd. Knappt synlig rök efter uppstart.
Inte ens mycket sot. Sotaren får varje år max två liter ur skorsten o kamin.
Tömmer asklådan en gång i veckan, trots idog eldning varje dag, kalla årstiden.
I stil med ett dåligt krematorie, där tandfyllningar och eventuella metallproteser blir kvar.
Kalla vinterdagar matar jag in ca 30 kg ved i kaminen. Givetvis eldar jag inte allt i sträck.
Vete tusan vad det blir av veden, trots att det brinner med frisk eld, från början till slut. Inget typ kolande.
Men har aldrig, sett den blåvita lågan, som man ser vid gassvetsning.
Det är nog en skitkamin jag har.
Tror inte det är fel på den Värmländska björkveden jag uteslutande eldar med. Tung, kluven och ändå helt torr, efter tre års luftig lagring. Inte alls som lätt balsa.
Denna kamin har eldats med mer än 300 kbm travad prima ved...
- Nu åker kaminen ut, slår på direktverkande elen
Eldar upp kvarvarande lagrade och färska veden i en stor majbrasa, det är ju ingen idé att hålla på med detta.
.
Björk kräver en klart bättre eldstad jämfört med tex gran eller tall.
Mer... rejält mer med drag och en stor megavarm glödbädd.
Gran/tall/asp tänder på och går upp i full förbränning på mindre än halva tiden och kan kan tända på grövre ved.
Dessutom tjärar och sotar Gran/tall påtagligt mindre än Björk/ek/ ask.
Störst risk för tjära/cresote är det med Björk.
DOCK, Björk ger klart mer energi, alltså mer värme av motsvarade volym bränsle.
Bra tips (om man vill elda Björk)
är således att tända och köra första rejäla inlägget med Gran/Tall sen kan man lassa på Björk....
Framflr allt skönt att få igång eldan snabbt och slippa sot och skit.
Björk är liksom tjära i vedform. Om man inte har riktigt bra koll på vad man gör.
Två år sedan jag skrev sist.
Kan bara säga att vi nu värdesätter kaminen än mer.
En säker värmekälla, som i nöd o svåra tider lätt klarar värma huset, och med dörren på glänt till vidbyggda garaget även detta. allt utan el.
Elen skenar i pris, Coronan härjar och oroligheter främst i öst.
Störningar i o oljeleveranser mm.
Visst om jag hade en stor pool eller simbassäng att värma, så bottnar inte ens en Tulikivi.
- Har byggt varmvattenberedare som passar i bakugnen på min kamin.
Så varmvatten finns även om den elektriska 110 liters varmvattenberedaren inte får ström...
Kan bara säga att vi nu värdesätter kaminen än mer.
En säker värmekälla, som i nöd o svåra tider lätt klarar värma huset, och med dörren på glänt till vidbyggda garaget även detta. allt utan el.
Elen skenar i pris, Coronan härjar och oroligheter främst i öst.
Störningar i o oljeleveranser mm.
Visst om jag hade en stor pool eller simbassäng att värma, så bottnar inte ens en Tulikivi.
- Har byggt varmvattenberedare som passar i bakugnen på min kamin.
Så varmvatten finns även om den elektriska 110 liters varmvattenberedaren inte får ström...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ang el-vattenberedaren lite OT.
Täljstensugnen ÄR numer enda värmekällan i huset.
Den har alltid varit bra att lägga våta kängor o stövlar på. Läckte m a o värme.
Saken åtgärdas. Stenull och spånskiva från ett skrotat bordtennisbord (styv) på framsidan.
Ingen isolering nertill. Servicevänligt.
Dessutom blir aldrig beredaren varm där.
Täljstensugnen ÄR numer enda värmekällan i huset.
Den har alltid varit bra att lägga våta kängor o stövlar på. Läckte m a o värme.
Saken åtgärdas. Stenull och spånskiva från ett skrotat bordtennisbord (styv) på framsidan.
Ingen isolering nertill. Servicevänligt.
Dessutom blir aldrig beredaren varm där.
Redigerat:
Nu har jag skrivit och förläst mig bl a på Maskinisten.net
Samt egna tarvliga rökgasmätningar. Blir bättre då jag beställt trådlös stektermometer att placera i ovanänden på skorstenen.
Eldade Tulikivin så som jag gjort i nu 20 år.
Mätte rökgastemperaturen strax efter kaminen i rökgången.
260 grader. Längst upp inne i Isokern dubbelmantlade skorstenen 230 grader. När brasan brann för fullt.
Så klart lägre temperaturer när elden börjar galna.
De flesta i vart fall vedpanneeldare menar dock att det är för höga temperaturer.
Och inte minst för liten skillnad mellan in och ut i skorstenen.
Flera hade temperaturer på långt lägre än 100 grader i övergången på skorstenen, typ 1 meter ned.
Läst på detta forum och även på andra ställen att intempen i skorstenen normalt kan vara upp till 300 grader vid eldning av Tulikivis kaniner.
Ang temperaturerna i skorstenen. Är det normalt med hög temperatur vid utloppet?
Ska jag få ned denna så måste jag pyrelda!
Nåväl, jag ska plugga tilluften utifrån grunden och testa med att bara använda, det nu fastlåsta, stängda originalspjället i nedersta luckan, asklådeluckan.
Att påpeka dock. Har funkat utmärkt i 20 år!
Samt egna tarvliga rökgasmätningar. Blir bättre då jag beställt trådlös stektermometer att placera i ovanänden på skorstenen.
Eldade Tulikivin så som jag gjort i nu 20 år.
Mätte rökgastemperaturen strax efter kaminen i rökgången.
260 grader. Längst upp inne i Isokern dubbelmantlade skorstenen 230 grader. När brasan brann för fullt.
Så klart lägre temperaturer när elden börjar galna.
De flesta i vart fall vedpanneeldare menar dock att det är för höga temperaturer.
Och inte minst för liten skillnad mellan in och ut i skorstenen.
Flera hade temperaturer på långt lägre än 100 grader i övergången på skorstenen, typ 1 meter ned.
Läst på detta forum och även på andra ställen att intempen i skorstenen normalt kan vara upp till 300 grader vid eldning av Tulikivis kaniner.
Ang temperaturerna i skorstenen. Är det normalt med hög temperatur vid utloppet?
Ska jag få ned denna så måste jag pyrelda!
Nåväl, jag ska plugga tilluften utifrån grunden och testa med att bara använda, det nu fastlåsta, stängda originalspjället i nedersta luckan, asklådeluckan.
Att påpeka dock. Har funkat utmärkt i 20 år!
Liknande trådar
-
Bygg en eldstad i trädgården - snygg och säker
Artikelkommentarer -
Finns det effektiva värmepumpar utan kylenhet, angående F-gasförordningen (EU) 517/2014?
Värmepumpar -
Luft-luft split med VVB och bidrag för energieffektivisering
Värmepumpar -
Energieffektivisera - hur hade ni resonerat?
Elavtal, elpriser & elförbrukning -
Energieffektivisering av småhus - vilken bergvärmepump har ni fått beviljat stöd för?
Värmepumpar