Hej alla, och förlåt om denna fråga redan har avhandlats.

Jag med sambo står inför ett stundande köp av fritidshus i skärgården (sthlm), och har bra tillfälle att köpa ett hus nu.
Huset vi tittar på är ca 40kvm, byggt 1962, krypgrund med plintar på berg. Trästomme, bjälklag i trä och fasad i trä. Vatten in från brunn till dusch och kök, ingen toalett i huset (torrdass).
Husets allmänna skick är (i mina ögon) ganska dåligt;
Fönster - färg flagar av, kittet lossnar lätt och sektioner av kitt saknas.
Tak - Lagt 1980, vet inte vad takmaterialet heter, det ser ut som korrugerad plåt, men är mjukt som om det vore gjort av något slags papp, ca 1cm tjockt om jag minns rätt. Känns 'sunkigt' och borde väl ha bytts för en 5-10 år sedan(?).
Fasad - färg flagar ganska kraftigt.

Paret som äger huset nu är 80+ och det har väl inte gjorts någonting med huset sedan 1980 då grannarna hjälpte till med att lägga taket..

Jag är införstådd i behovet att lägga nytt tak, renovera alt. byta fönster och få ordning på fasaden till att börja med, men det som oroar mig är att det kan finnas fuktskador som kräver omfattande renovering, eller i värsta fall rivning...

Min fråga är; Vilka metoder kan man som 'amatör', utan tillgång till några specialistverktyg, använda för att få en uppfattning om det finns fuktskador?
Har hört att man bl.a. skulle kunna sticka med kniv i träet, men är lite osäker på vad jag ska leta/känna/lukta efter, så att säga.

Självklart skall det ske en besiktning innan köp genomförs om det skulle gå så långt, men jag har möjlighet att kika lite på egen hand nu i helgen i lugn och ro, så jag vill bilda mig en uppfattning om det är någon idé med att ringa tillbaka til mäklaren...

Alla tips är välkomna, tack på förhand!
 
Det man känner om man trycker med en kniv (eller skruvmejdel, pryl el dyl) är om träet är fast eller murket.

Taket låter som Onduline från Mataki, http://www.mataki.se/template/T036.asp?id=1054&lang=1

Kolla om det finns fönsterbleck , om det täcker så att det inte kan rinna regnvatten från fönstret ner i fasaden.
Kan du komma upp på vinden? Kolla om det ser ut att ha regnat in på trä och ev isolering.

Kan du komma in i topargrunden, kolla om träet ser fräsch ut eller om det är svart , mögligt eller svampangriper.
Känn om det känns fuktigt (fuktmätare är bättre förståss). Kolla särskilt under duschen och där avloppet ligger/går genom.

Kolla om mattan bubblat upp i dushen och om tapeten släppt.

Det låter som fönsterbågarna skulle kunna vara dåliga om kittet har saknats länge.

Annars vet jag inte riktigt vad man kan göra som amatör. Känn om det luktar mögel eller jordkällare genast då du kommer in i stugan.

Lycka till!
 
spikers_corner skrev:
Taket låter som Onduline från Mataki, [länk]
Eller så är det Eternit. Det finns korrugerad Eternit också. Vet inte när de slutade göra det.
 
pinebar skrev:
Eller så är det Eternit. Det finns korrugerad Eternit också. Vet inte när de slutade göra det.
Fast eternit är inte så värst mjukt... ;) Onduline eller någon liknande korrugerad tjärpapprodukt tippar jag nog också på. Har ganska lång livslängd men mår bra av lite omstrykningar då och då.

Marko B: Försök att få tag på en duktig snickare som kan följa med dig och titta på vad som behöver göras samt vilka möjliga problem som finns med huset. Flagnad färg och lite smårisigt utseende på ytan behöver inte vara så allvarligt (fönster måste underhållas, d v s målas och kittas om med jämna men ganska långa mellanrum - träet är dock ofta friskt om det är välgjorda fönster). Värre då med konstruktionsfel eller felaktigt utförda renoveringsåtgärder.

Du kan också anlita en auktoriserad beskiktningsman för en mer formell husbesiktning men då jag själv har dåliga erfarenheter av så kallade "okulära besiktningar" med oengagerade besiktningsmän som missat väsentligheter, skulle jag i första hand plocka med en duktig och allsidig snickare.
 
Tack för input spikers_corner och pinebar!

Nu på lördag kommer jag inte in i huset, men jag kommer åt grunden och vinden. Funderar på att köpa med mig en fuktmätare från Clas Ohlson - länk.

Vilken fuktkvot är godkänd? Läste i ett examensarbete från 2005 (länk till PDF) att 17% fuktkvot i trä vid 75% RF (RH) är gränsvärdet. Gäller det all trä eller bara grund? Tänkte om man skulle mäta fuktkvoten uppe på vinden också.

Vilken av dessa fuktmätare hos CO är tillräcklig? Borde väl räcka med den för 495:- eller måste jag gå upp till 695:- ?

Tusen tack för hjälpen!

MVH,
Marko
 
Kasch: Tack för tipset! Jag vill kolla själv först ifall det är någon mening alls med att bjuda vidare, om det känns bra så är nätsta steg att dra dit någon sakkunnig som kan kolla ordentligt.
 
Ibland kan man se fläckar eller ringar efter befintliga eller tidigare fuktskador. Glöm inte ficklampa när du ska upp på vinden!

Inne i själva huset så kan du ibland känna fukt-/mögeldoft om du lägger dig på alla fyra och sniffar i skarven mellan golvet och golvlisten. Observera att mögel inte alltid luktar.

När det gäller "knivtricket" så är det egentligen ingenting man får göra utan nuvarande ägans tillåtelse eftersom det ju är ett "förstörande ingrepp". Å andra sidan, om du inte tar i för kung och fosterland så ska ju kniven inte sjunka in i trät om det nu mår som det ska.

Ett tips om du hinner innan du ska kolla nästa gång: låna eller köp boken "Köpa hus" av Åsa Holstein, där ger besiktningsman, mäklare, jurist m.fl. tips om vad man ska tänka på inför ett husköp, bl.a. hur man kan göra en "egen för-besiktning" innan man kostar på sig en mer kunnig besiktningsman. (Det finns förstås fler böcker, men det här är den jag känner till – och jag gillar den skarpt! Lättläst men matnyttig.)
 
Ok gott folk, jag har nu varit och mätt fukt i (under) huset.

Huset står som sagt på plintar i sluttning. Höjd ovan mark är från 15 till 37 cm (nordvästra och nordöstra hörnen) och 135 till 130 cm (sydvästra och sydöstra hörnen). Luftigt och rymlig under huset med andra ord.

Uppmätt fukt i bärlinor och råspont under huset;
Lägsta värde 18,0%
Högsta värde 20,7%
fördelade jämnt runtomkring under huset.

Under duschen: 17,8-19,9% (beroende på mätpunkt).
Under köket: 18,3-20,6% (som ovan)

Krypvinden var fin, torr och såg bra ut, fukt i takbjälkar och råspont mätt till 6,5% till 12%.

Är detta ett problem, eller förväntat och godkänt resultat på en stuga?

Tacksam för all hjälp!
 
Det där lät väl helt otorligt bra om inget har gjorts på 25 år...
Om mätaren är tillförlitligt, och du har mätt på de mest utsatta ställena då

/K
 
Hej,

Mätaren är off-the-shelf från Clas Ohlson, den som kostade ~600. Mätte några testprov i knastertorrt virke och den gav ~4%, så det känns som att den ger korrekta värden.
Är det dock inte så att över 17% så kan man få problem? Tolkade det som så efter att ha läst rapporten som jag länkade till ovan.
Har sökt och sökt, men det verkar inte finnas några hårda riktlinjer att finna?

Kul att du tycker att det är bra trots allt! Det verkar bli en affär nu inom kort...
 
Ja nu är ju jag bara en gladamatörbyggare.
Och en kontinuerlig fukthalt på 20% är kanske inte det bästa, men jag har läst att mögeltillväxt på tex trä sker vid ca 70% RF

SEdan att det inte finns några hårda gränser är kanske för att det är såpass svårt att mäta rätt, vid rätt temperatur etc, och en RF-mätning endast ger en indikation !?

http://www.google.se/url?sa=t&ct=re...1Cb74PqT8u9KV_VqQ&sig2=ODYSpfQtaE_hj9dQgSRSTg

Hittade jag på nätet, en artikel om hur man kan mäta fukt.

/K
 
Blandar du inte ihop två olika saker nu?

Jag menar fuktkvot i materialet som mäts genom att leda elektricitet genom materialet. Du talar väl om relativ fukthalt som är mängden fukt i luften som omger materialet, om jag inte missförstått allt.

Som jag förstått det hela, om jag har ett helt torrt material och utsätter det för hög luftfuktighet så bildas inte mögel innan materialets fuktkvot har nått vissa värden. Jag har för mig att det är vid 17% fuktkvot i materialet som det finns förutsättningar för mikrobiell påväxt. För detta behövs antagligen att vissa luftfuktighet/temperatur parametrar är "rätt" också.

Så - min mätning är fuktkvot i material; hur ser det ut då tycker ni?
 
Hmm, jo du kanske har rätt. Men det torde ju ändå vara luftfuktigheten nära meterialet som påverkar - om inte meterialet suger upp fukt kapillärt från ngn stans ?

Även om du har 17% som gränsvärde och max ligger på 20 i dina mätningar så kändes det ganska lågt eller ?

/K
 
Hej,

Se denna länk.
"När riskbedömningar görs i krypgrunder så används gränsvärdet 75% relativ fuktighet i luften och 17% fuktkvot i trämaterial. Ligger mätvärdena under dessa värden så finns ingen risk för fukt eller rötskador. Mätvärden på fuktkvot över 28% brukar inte anges eftersom det är svår att få fram pålitliga mätvärden i detta intervall. Det är dessutom inte intressant eftersom värdet är klart över gränsvärdet vilket gör att risk för skador är mycket stor"

Som sagt, huset i fråga är väl ventilerat under till, antagligen på både gott och ont, eftersom den relativa luftfuktigheten i Stockholms skärgård torde vara över 75% minst 6 månader per år (Aug-Feb).
Givet detta och min mätning av fuktkvot i trä så känns det som att det föreligger risk för mögel etc i husets grund. Det gör mig naturligtvis lite orolig eftersom jag står inför ett snart köp av huset.

Informationen i dokumentet är skriven i samband med undersökningar av krypgrunder med mindre ventilation än detta hus, och därför är jag lite skeptisk till mina egna slutsatser.

Finns det någon här som kan komma med ett utlåtande om vad som gäller och ifall jag borde vara orolig, alt. vidta åtgärder - och isf. vilka?
 
En besiktning är väl det du behöver om du är orolig, inge torde kunan säga på distans om det finns fuktskador mögel eller inte.

Luktar det inte misstänkt lär det iaf inte vara mögel där nu i större mändger, om inte ventilationen är så bra att all lukt försvinner. Och har huset stått så länge utan det så borde det väl vara ok ?

Men ta dit en besiktningnsman

Att det är bra ventilerat är väl alltid bra ? Det blir ju inte mindre fukt i krypgrunden (långsiktigt) utan ventilation, om du inte tillför värme eller torkar den på ngt sätt dvs

/K
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.