Vi flyttade in i ett radhus byggt -79 sommaren 2021. Innan husköpet gick igenom utfördes en besiktning på vår bekostnad. Besiktningsmannens utlåtande om taket var följande: "Inget att notera". Taket är flackt och belagt med tjärpapp och lades om 2004.

Nu har vi börjat renovera ett av sovrummen och när gipsskivor rivs ner upptäcks dels en hel massa rankor av vildvin (denna planta fanns inte vid husköpet, så den har grävts bort av tidigare ägare) som letat sig in via taket och borrat sig in i isoleringen, dels en aktiv läcka som av allt att döma pågått länge. Överliggande regel är rutten, ca 45 cm, sen har vattnet vandrat via en stående regel/plasten över isoleringen och ner till syllen som även den är rutten ca 45 cm.

Huruvida vildvinet medverkat till denna fuktskada är oklart. När fuktskadorna upptäcktes var vi upp på taket och hittade lösa skruvar som håller en kantplåt på plats. Kantplåten sitter "rätt till" för att slutsats ska kunna dras att vatten letar sig in via skruvhålen och ner i väggen.

Nu måste vi ju fixa detta. Men kan man få hjälp av hemförsäkring? Räknas det som ett dolt fel som säljaren ska ta på sig? Eller är det bara att gilla läget och bekosta detta själva? Helst vill vi ju att nån annan gör jobbet åt oss, gärna "gratis"
 
BirgitS
Välkommen till forumet!

Jag tror du får dra i många trådar samtidigt för att se vad varje försäkringsbolag säger, dvs. kontakta företaget som gjorde besiktningen och din egen hemförsäkring. Problemet är ju att det är svårt att veta om skadan/felet fanns redan vid köpet eller om det är något som hänt sen ni flyttade in.
 
  • Gilla
PGrenL
  • Laddar…
Ofta så brukar ju FB neka ersättning när det gäller vatten utifrån, tex läckande tak.
Om det gick att se att skruvar osv satt löst och det är orsaken till vattenskada, så är det ju inget dolt fel, då det tydligen gick att se.
Är isf besiktningsmannen ni kan rikta krav på, om det nu inte står något att taket uppnått teknisk livslängd eller något spdant, men eftersom taket är över 40 år, lär nog ersättningen bli väldigt låg, då man borde räkna med att skador kan finnas.
Fanns inga tecken på insidan att det skulle vara några fukt problem vid dessa platser??

Kanske inte dom svaren ni ville ha, men tyvärr så är ju husköp ibland förenat med oplanerade utgifter
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.