Hejsan,

Är ute efter lite råd på denna eminenta sajt. Vi skall bygga till vårt 50-talshus med gul tegelfasad. Vi vill inte att fasaden på tillbyggnaden (ca 60+30 kvm) skall skilja sig från huvudbyggnaden och eftersom förproducerade väggelement av t.ex Finja verkar vara en smidig och bra lösning ur både värme och ljudisoleringsynpunkt.

Är det overkill (kostnadsmässigt) med tegelfasad. Det verkar som om de flesta putsar fasaden eller lägger på en träfasad?

Vore tacksam om det är någon som har åsikt eller erfarenhet av ämnet :)
 
Otroligt intressant, Byggaren!

Tegel är ett fint material, som tappat mark pga att det kräver rätt mycket jobb på byggplatsen. Varför har ingen kommit på tanken att bränna större element än i traditionellt "tegelstensformat"?

Man behöver ju inte leverera hela väggar för att spara dyrbar tid. Det borde räcka med mellanting, typ våningshöga 600 mm breda sektioner eller murblock 300x300x600 mm.

Skulle ett sådant projekt också spricka? I bildlig eller bokstavlig mening...
 
Alltså:

1. Tegelelementens mått summan av produktionsanpassning, önskad hanterbarhet plus traditionell smak?

2. Danskarnas koncept verkar besläktat med försöken i Lomma på 60-talet. Eller hur?

3. Kommer vi inte bort ifrån Happy Diggers grundfråga?

;)
 
Jodå, kom ifrån ämnet lite men det är otroligt intressant. Vilken kompetens och samlad kunskap som finns här... Tack för svaren.

Det jag tänke på mest är att eftersom vi inte gjort någon byggritning ännu utan avvaktar på val av byggteknik. Tegelfasad är redan bestämt (gult kalkhaltigt :)) så det är funderingarna vad man har bakom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.